Cireșe italienești, crescute în Moldova

De la un vis până la realizarea lui e cale lungă. Nicanor Aghenia a muncit peste hotare 18 ani. Acum 4 ani, a revenit acasă. Cu banii adunați a plantat o livadă de cireșe de soiul Kordia, aduse din Italia. Antreprenorul speră că va avea o recoltă bogată în acest an, dacă ploile nu-i vor încurca.

„De la stat nu am beneficiat nimic. Cu soția în doi am mai fost peste hotare și acum suntem peste hotare, căci vedeți că copacii, sunt aduși din Italia, nu sunt de aici, sunt soiuri târzii care s-au adaptat bine aici. Sper ca în acest an să iasă ceva dacă nu ne vor afecta ploile, căci ele acum s-au terminat. Uitați-vă ce iarbă avem, nici nu reușim să o cosim.”

Nicanor Aghenia, pomicultor, s. Sadova, r. Călărași

În agricultură, totul e la voia Domnului. Dar depinde și de buzunarul și pofta omului. Până Nicanor Aghenia va ieși cu cireșele pe piață, prețul o să crească.  

„Prețul a fost normal anul trecut, a fost 32 lei, iar pentru acest an se preconizează 35 lei, nu cred mai mult. Însă ploaia poate să ne facă istoria, acum e bine că s-a oprit ploaia și putem să le stropim și să le tratăm.”

Piața fiind suprasaturată, antreprenorilor noștri le este greu să-și vândă marfa. Nu și celor care au posibilitea s-o exporte.

„Agricultura noastră este bună, dar să o ai unde realiza. Anul trecut, am realizat câte ceva pe piața internă și câte ceva afară. După sursele noastre, a plecat în Rusia.”

În ziua de azi, nu e atât de ușor să găsești brațe de muncă.

„Acum prin livadă facem lucrări de control, lucrau până acum. Cu zilierii nu e încă problemă, depinde de ce lucrări faci. După câte merge treaba, se pare că va fi problemă. Care nu dorește să plece din țară, mai lucrează la noi sau la căpșune.”

Bărbatul este adeptul unei agriculturi moderne, de aceea livada care a înființat-o este de timp superintensiv, care permite să obțină o producție mai mare pe aceeași suprafață de teren.

„EI sunt crescuți doar la această înălțime, cu cît e mai mic în înălțime, cu atît roada e mai frumoasă . Sunt soiuri  italiene, care așa ne-au fost recomandate  să le creștem. Poți să îl lași și mai înalt ,dar cireașa e mică. Așa și de lucrat este mai ușor culegi din picioare cu o scăriță mică. Ceea ce culegi aici într-o zi  într-o livadă tradițională  faci în trei zile..”

Acum, la piață, cireșele costă între 10 și 25 de lei.  

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.