Cine sădește primăvară, strânge toamna

 

De calitatea materialul săditor depinde în mare măsură prinderea, creșterea și dezvoltarea pomilor și arbuștilor, precum și producția de fructe. De aceea, oamenii trebuie să fie atenți atunci când vor să planteze o livadă, vie, sau ceva în grădină.

La o piața din capitală, agricultorii au scos la vânzare zeci de soiuri de arbori şi arbuști.

Avem pomi de caise, măr, pere de vară și toamnă, nuci foarte buni, zmeură. Din cele decorative avem castan, arțar, stejar și salcie.”

Vindem trandafiri, flori multianuale, tot ce este pentru grădină,.

Ce preț are materialul săditor? De la 15 lei până la 40, fiecare plantă are prețul ei.”

În ciuda frigului de afară, comercianții spun că nu duc lipsă de cumpărători, mai ales cei care au deja clienți fideli.

 „Aveți cumpărători? Încă este frig dar cumpărători avem, pe parcursul anilor ne-am făcut clienți. Marfa se păstrează bine, oamenii care cumpără de la noi sunt mulțumiți și noi cu plăcere îi așteptăm să vină fiindcă activăm.”

„Față de anul trecut, prețurile s-au schimbat? Nu s-au schimbat, sunt la fel. Sperăm că dacă va fi bine în țară vor fi și bani, dar în general au rămas aceleași prețuri.”

Față de anul trecut nu s-au schimbat prețurile, de zece ani sunt la fel. Pomii 25 de lei, coacăza 20 și zmeura zece. Prețurile sunt stabile, în alte domenii cresc iar la noi agricultorii stau pe loc, dar suntem mulțumiți și așa, în caz contrar trebuie să plecăm peste hotare.”

Înțelepciunea populară spune că, în viață, fiecare om trebuie să-și construiască o casă, să crească un copil și să planteze un pom. Ultima este mult mai simpu de realizat decât celelalte, însă, și atunci când sădești un copac, trebuie să pui suflet.

După ce cumpără puietul, trebuie săpată o groapă unde pune pomul și acoperim cu pămănt curat fară îngrășăminte, fiindcă dau radăcini micuțe și să nu le pierdem.

În caz de lockdown, piețele se vor închide, iar vânzătorii vor suferi pierderi enorme.

Bineînțeles că afectează, rămânem cu marfa nevândută, dacă o lăsăm pentru anul viitor se pierde și nu o mai poți sădi.”

Asta cred că ar fi cea mai mare pierdere, fiindcă dacă nu ne vindem marfa care are doi ani o aruncăm. Astea sunt investiții și cheltuieli pe care le-am suportat.”

Plantarea de primăvară se face, de obicei, din luna martie și până la sfârșitul lunii aprilie, înainte de începerea perioadei de vegetație.