Cine și la ce preț produce lapte în Europa

De când cotele de lapte ale UE au fost abolite în 2015, fermierii au crescut semnificativ producția, în special în trei state membre, scrie agrimanet.ro.

Când Uniunea Europeană a liberalizat piața laptelui în 2015 și a eliminat cotele de lapte pentru fermele individuale, a existat o mare tensiune: Cât de mult se va extinde producția de lapte în Europa? Va cuceri UE în continuare cote de piață la exporturi pe piața mondială? Și cei mai mari producători de lapte din Comunitate, mai ales Germania și Franța, vor continua să câștige în greutate pe piața internă?

O privire asupra cifrelor de la Eurostat, biroul de statistică al UE, arată cine sunt câștigătorii și perdanții pieței libere a laptelui din comunitate – cu câteva constatări surprinzătoare.

Marele val de expansiune nu s-a materializat

În general, producția de lapte în UE a crescut doar ușor din 2015. Pentru 2020, Eurostat raportează o livrare de lapte de vacă de aproximativ 144,6 milioane t pentru cele 27 de state membre; cu 5,8% mai mult decât în ​​2015. Cu o rată medie de creștere de aproximativ 1% pe an, nu a existat un val major de expansiune.

Acest lucru nu înseamnă, totuși, că fermierii crescători de vaci de lapte din unele state membre nu au folosit în mod intensiv noua libertate de a crește producția. În primul rând, Irlanda atrage atenția – fermierii irlandezi au crescut producția cu aproape o treime, până la 8,5 milioane tone în perioada de raportare. În termeni absoluti, aceasta înseamnă și cea mai puternică creștere a producției din Comunitate, și anume 1,95 milioane de tone.

Polonia și Italia extind producția de lapte

Polonia și Italia au înregistrat, de asemenea, salturi puternice. Potrivit Eurostat, producătorii polonezi de lapte au livrat aproape 12,5 milioane tone de lapte de vacă în 2020; adică cu 1,6 milioane tone sau cu 14,6% mai mult decât în ​​2015.

Italia, care la momentul cotei de lapte nu a reușit niciodată să se descurce cu cantitatea de referință națională, a înregistrat și ea o creștere mult peste medie, respectiv o creștere de 11,8 la sută, 11,89 milioane tone de lapte livrat anual.

România printre puținele state UE unde dinamica livrărilor este negativă

Germania, cel mai mare producător de lapte din UE, a rămas în urma mediei UE. În Germania, s-a înregistrat o creștere de doar 2,1 la sută, până la 32,5 milioane toneFranța, al doilea mare producător de lapte, a înregistrat o scădere de 3,1%, până la 24,6 milioane tone de lapte de vacă.

În Țările de Jos, producția de lapte a crescut în pas cu media UE, cu 5,0 la sută, până la aproape 14,0 milioane tone. În schimb, vecinii belgieni s-au extins semnificativ, înregistrând o creștere de 11,1 la sută. la 4,4 milioane tone.

Producția de lapte în Uniune a scăzut semnificativ în Suedia și Finlanda, Letonia și Lituania, Slovacia, Portugalia, Croația și România.

după un material Agrarheute