Cine luptă pentru funcția de director al Inspectoratului pentru Protecția Mediului

Patru candidați și-au depus dosarele la concursul pentru ocuparea funcției publice de șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului.  Unul este un fost angajat al IPM, altul încă activează în cadrul Inspectoratului, al treilea este directorul-adjunct al unei agenții din domeniul protecției mediului, iar al patrulea este un activist de mediu, scrie ecopresa.md.

Marin Bulicanu, primul în lista candidaților, este şef la Direcția control resurse cinegetice şi piscicole, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului.

Potrivit ultimei sale declarații de avere, Bulicanu a ridicat în 2020 un salariu de 192 507 de lei de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Soția acestuia a câștigat peste 124 mii de lei de la Asociația Obștească “NEOUMANIST” și alte 3800 de lei de la HelpAge Internațional.

Anul trecut, familia Bulicanu  au devenit proprietarii unui teren de 7 ari, primit sub formă de donație, cu valoarea declarată de 602 mii de lei. Candidatul mai indică și o mașină de model Toyota Auris cumpărată în 2007 pentru suma de 46 mii de lei. Bulicanu nu indcă nicio casă sau alt bun imobil.

Ion Bulmaga este cel de-al doilea candidat, anterior angajat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului, în calitate de inspector principal. Printre funcțiile deținute de acesta se numără și Consultant principal în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Direcția politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice. Aceasta fiind ultima funcție deținută în cadrul unei instituții de stat.

Contactat telephonic Bulmaga a precizat pentru ecopresa.md că a fost plecat o perioadă din țară, iar acum a revenit și și-a depus candidatura pentru funcția de șef al IPM.

Acesta a mai precizat că anterior a activat  și în calitate de profesor la Colegiul de Ecologice și la facultatea Ecologie şi Protecţia Mediului „USPEE Constantin Stere”.  El însuși fiind absolvent al USPEE „Constantin Stere” unde a făcut licența și masteratul la specialitatea Ecologie și Protecția Mediului. Acum face un doctorat în dreptul mediului.

Potrivit ultimei declarații de avere prezentată la ANI, în 2019 acesta a avut un salariu de puțin peste 24 mii de lei de la MADRM. Acesta nu deține terenuri, bunuri imobile sau mașini.

Al treilea candidat este Igor Lungu care este directorul adjunct al Agenţiei pentru Geologie şi Resurse Minerale din 2017. Anterior a activat la Ministerul Mediului în cadrul direcției Resurse naturale și biodiversitate. Lungu a absolvit Universitatea Agrară de Stat, licența în ecologie general și masteratul în agroecologie și știința solului.

Potrivit ultimei decralații de averi depuse la ANI, în 2020, Lungu a avut un salariu de 167 mii de lei de la Agenţia pentru Geologie şi Resurse Minerale. De asemenea a primit 49,8 mii de lei – indemnizație pentru creșterea copilului. Soția acestuia a primit alte 51 mii de lei sub formă de indemnizație pentru cresterea copilului.

Veniturile familiei au fost suplinite de 4750 de euro – primite sub formă de donație la botezul copilului și 6812 de ron – alocație din România.

Familia Lungu deține în proprietate două terenuri cu o valoare totală de 28 140 de lei. Un apartament de 35 de metri pătrați primit sub formă de donație în 2014 și o casă de locuit cu o suprafață de 83 de metri pătrați – primită donație în 2015. Potrivit declarației de avere, valoarea apartamentului este de 34 de mii, iar a casei de puțin peste 22 mii de lei.

Igor Lungu conduce o Toyota Auris, anul fabricației 2006, pe care o deține din 2016. Valoarea indicată a mașinii este de 99 mii de lei. Acesta a mai indicat două conturi bancare, unul cu 200 mii de lei, iar al doilea cu 4700 de euro.

Ion Ungureanu este singurul candidat care nu  a deținut anterior o funcție publică. Acesta vine din sectorul asociativ, activând în ultimii ani în cadrul ONG-ului „Ecovisio” în calitate de coordonator de proiecte, specialist de mediu, responsabil de activități cu tinerii, facilitator. Acesta a mai avut colaborări cu alte ONG-uri în calitate de specialist de mediu.

Ungureanu este licențiant în Protecția Mediului și are un masterat în securitatea mediului. Aceste specialități le-a obținut la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere” din Chișinău.

Potrivit Ministerului Mediului, proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcției publice vacante de șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului va avea loc la data de 25 octombrie 2021.