„Cine își uită istoria, rămâne și fără geografie…”

În nordul țării, la Soroca, oraș considerat capitala culturală a republicii, istoria este păstrată. Cetatea Sorocii, unicul monument medieval rămas în țara noastră, vizitată anual de mii de turiști, a fost și încă urmează să fie reparată cu suportul Uniunii Europene, relatează NordNews.md. Inițial, a fost construită din lemn de domnitorul Ștefan cel Mare, apoi, reconstruită din piatră de fiul său, Petru Rareș.

Victor Butnaru, director interimar, Muzeul de Istorie din Soroca: ,,Acesta este cel mai important loc din cetate, cel mai bine fortificat. Absolut în toate civilizațiile europene și medievale, locul acesta, don jon, este cel mai important. Dacă este cucerit don jonul, se putea de spus că era cucerită întreaga cetate.”  

 

Prima etapă de renovare a fortăreței a fost desfășurată acum zece ani, în cadrul proiectului transfrontalier „Bijuterii Medievale”. Atunci, Uniunea Europeană a alocat 2 milioane de euro.

,,Noi am mai schimbat și poarta cetății. Poarta cetății trebuia să fie schimbată pentru că, aceasta era poartă din metal și nu era caracteristică pentru epocă.”  Victor Butnaru, director interimar, Muzeul de Istorie din Soroca

Acum, Cetatea Soroca este din nou în reparație. Pentru renovarea fortăreței în cea de-a doua etapă, Uniunea Europeană a mai alocat peste un milion de euro.

Victor Butnaru, director interimar, Muzeul de Istorie din Soroca: ,,Etapa a II-a de restaurare, după câte cunoaștem noi presupune în primul rând conservarea acestor ziduri, acestor cazemate care au mai rămas, și care se află într-o stare deplorabilă. Se va curăți toată piatra, se vor suplini golurile, dar va rămâne cât mai aproape de original, ceea ce am avut noi odată, astfel încât lumea să poată să vadă și cheia boltului care vine de la stră-strămoșii noștri, de la turci.

În urma lucrărilor de renovare, pereții cetății au fost întăriți din temelii. Muncitorii au utilizat o soluție specială, pentru ca toată construcția să reziste încă cel puțin 100 de ani.

Igor Țarălungă, manager de proiect: ,Am aplicat la acest proiect, pentru ca să ne dea niște bani nerambursabili, ca ulterior, aceștia să fie valorificați, să contribuie la economia locală, la turismul local, pentru că Cetatea de felul său, e unica în Moldova și atrage foarte mulți turiști. Desigur, e o etapă de muncă foarte mare. S-a început acest proiect din 2010,2011 cu Doamne Ajută, în 2022-2023 îl vom finalize.

Dar nu toate monumentele istorice de la noi au aceeași soartă. Unele sunt lăsate de izbeliște, sau „mutilate” de mâna omului, cum s-a întâmplat cu sediul Oficiului Stării Civile din Bălți, clădire care a aparținut familiei Bodescu. Aceasta a fost construită acum mai bine de un secol. Până în 1918, aici s-a aflat zemstva orașului, prima care a votat Unirea cu România.

Trei ani în urmă, Ministerul Culturii a aprobat un proiect de renovare a clădirii, dar lucrările așa și nu au început. Recent, autoritățile locale au cerut Chișinăului să le dea clădirea în gestiune.

Sergiu Burlacu, consilier municipal Bălți: ,,Sper foarte mult că Agenția Serviciilor Publice sau Guvernul R. Moldova va da curs solicitării Consiliului Municipal Bălți,  pentru a reîntoarce clădirea dată patrimoniului municipal, încât administrația publică locală, nu neapărat cea de astăzi, dar cea care vine, să aibă grijă de construcțiile importante din Bălți, precum Casa Bodescu sau fosta primărie din Bălți – Casa Marcarov.

Tinerii care își oficializează căsniciile spun că și-ar dori o altă priveliște, în cea mai importantă și frumoasă zi din viața lor.

Lilia Gaidău, mireasă: ,,S-ar putea și mai bine să fie, dar condițiile din exterior lasă de dorit. După taxele pe care noi le achităm, lasă de dorit, evident.

Bălțenii regretă că un monument istoric de importanță națională, amplasat chiar în inima orașului, a pierdut foarte mult din frumusețea de odinioară.

,,Îmi pare rău că nimeni nu se ocupă de restaurare, e în centrul orașului și e o clădire destul de frumoasă.  Probabil nu este ceva prioritar pentru ei și nu vor să o renoveze.

,,Desigur, e foarte urât și e dezastru, cuvinte nu am. 

–Nu e o culoare potrivită?

– Nu. Un bej poate așa, ceva deschis, ceva mai frumos.  E foarte urât, foarte urât.

,,Foarte frumos arăta, acum e foarte urât, e de vină comanda de sus. Nimeni nu își dă interesul. Biroul arată bine și la exterior nu se uită nimeni.

În municipiul Bălți sunt peste 60 de monumente de importanță națională și locală.