Cinci camioane cu deșeuri de metal, surprinse la ieșirea din Rezina

Cinci camioane pline cu deșeuri metalice staționând la ieșirea din Rezina au fost surprinse în seara zilei de miercuri, 16 februarie. Imaginile au fost distribuite pe o rețea de socializare de ex-deputata Inga Grigoriu, iar autorul imaginilor afirmă că acestea sunt probe că metalul uzat merge spre uzina din Rîbnița, deși o deputată la o întâlnire cu sătenii din Mateuți a afirmat contrariul, precizând că uzina nu are autorizație de funcționare. Deputatul Radu Marian afirmă că camioanele duc metal uzat din dreapta Nistrului, precizând că importul de deșeuri metalice din UE este interzis în Moldova, scrie ecopresa.md

Azi, data de 16 februarie, ora 16:10, iată deputata de la PAS care spunea că nu duc niciun metal, iată mașinile, scrie Rezina, iată o mașină, a doua, a treia, a patra, a cincea, ei nu știu că se duce metalul la Rîbnița”, spune vocea de după cadru.

„Așa cum s-a spus la acea întâlnire la Mateuți, este interzis importul de metale din UE către această uzină. La Rezina există laborator vamal care verifică fiecare camion pentru a nu admite metale importate din UE spre Râbnița. În același timp, este permisă furnizarea metalelor din Moldova (din dreapta Nistrului), de unde și existența camioanelor încărcate cu metal care merg în continuare spre Uzina Metalurgică. Dacă există, informații credibile că anumite camioane importă metale din UE, să fie prezentate. Îndemn în continuare Serviciul Vamal și toate instituțiile statului să monitorizeze această situație și să nu admită încălcarea legislației naționale”, a scris Marian pe pagina sa de Facebook.

Imaginile video le puteți vedea mai jos:

Precizăm că anterior, atât prim-ministra Gavrilița, cât și ministra Mediului a declarat că dacă autoritățile Republicii Moldova nu vor avea acces pentru verificări la uzina metalurgică de la Râbnița, atunci aceasta nu va putea obține o autorizație de mediu și nu vor putea fi importate deșeurile. „Eu știu că aici există foarte multe probleme în acest domeniu. De exemplu, aveam probleme cu permiterea exportului chiar dacă el este interzis. Și aici avem discuții cu partenerii din UE să vedem de ce sunt exportate anumite cantități, cum se întâmplă că trec hotarul, ne uităm care sunt deficiențele în legislația noastră care ne-ar permite să limităm, vedem care sunt aceste monopoluri care se creează. Pârghiile ne ajută să intervenim fără vreo decizie din partea Uniunii Europene sau altor parteneri externi”, a concretizat șefa cabinetului de miniștri.

Autoritățile Republicii Moldova au expediat Comisiei Europene o scrisoare efectul căreia va fi reluarea exporturilor de deșeuri metalice în țara noastră, iar principalul beneficiar ar fi anume uzina metalurgică de la Râbniţa care ar fi și cel mai important finanțator al regimului din regiunea transnistreană. Comisia Europeană urmează să examineze această scrisoare și să se pronunțe cu o decizie.

Amintim că conducerea uzinei metalurgice de la Râbnița deja a depus actele pentru a obține autorizație de mediu de la autoritățile Republicii Moldova. Dosarul se află pe masa Agenției de Mediu.

La 17 noiembrie 2021 a intrat în vigoare un nou regulament al UE privind regimul deșeurilor. Conform Regulamentului revizuit privind transferurile de deșeuri, exporturile de deșeuri către țări care nu sunt membre ale OCDE vor fi restricționate; acestea vor fi autorizate numai dacă țările terțe doresc să primească anumite deșeuri și dispun de capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil. Transferurile de deșeuri către țările care sunt membre ale OCDE vor fi monitorizate și pot fi suspendate dacă generează probleme grave de mediu în țara de destinație. Conform propunerii, toate întreprinderile din UE care exportă deșeuri în afara UE ar trebui să se asigure că instalațiile care primesc deșeurile lor fac obiectul unui audit independent care să demonstreze că gestionează deșeurile într-un mod care nu dăunează mediului.