Cifre alarmante! Crește numărul insolațiilor
În perioada 03-09 iulie curent, s-au înregistrat 11 solicitări privind insolațiile la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Potrivit specialiștilor, insolația este o consecință a expunerii prelungite sau necontrolate la soare, ce poate apărea în cazul în care temperatura corpului crește până la 40 de grade Celsius.
Simptomele la care trebuie sa fim atenți în cazul insolației sunt următoarele:
- temperatura ridicată a corpului: dacă temperatura ajunge sau depășește 40 de grade Celsius.
- modificări în ceea ce privește transpirația: daca afară, la soare, pielea se simte caldă și uscată la atingere, în cazul efectuării unor exerciții fizice intense, pielea se poate umezi.
- senzație de greață și eventual vome: în multe cazuri, apare o stare de rău la nivelul stomacului.
- înroșirea pielii: pielea se înroșește pe măsura ce temperatura corpului crește.
- pulsul se intensifică: motivul este acela că stresul termic pune o presiune pe inimă, în încercarea de a ține temperatura sub control.
Cele mai importante măsuri care pot fi luate, până la sosirea ajutorul medicului sunt:
- pacientul trebuie scos de sub influența razelor solare și transferat într-un loc răcoros.
- pacientul trebuie ajutat să se culce la un loc umbrit, bine ventilat, cu capul ridicat.
- pacientul trebuie să se hidrateze.
- pielea pacientului trebuie răcită, se aplică comprese reci pe cap sau o pungă cu gheață, pulverizând apa pe suprafața pielii.
În perioada menționată mai sus, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru peste 13 mii de cetățeni, inclusiv la peste 2000 de copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, mai mult de 5400 de pacienți, au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești din țară.