Chișinăul nu mai are vaccinuri anti-gripale

Situația epidemiologică în municipiul Chișinău rămâne gravă, ținând cont că, în prezent, Capitala se confruntă cu o criză de vaccin anti-gripal, iar solicitarea de imunizare este în continuare una mare. Declarația îi aparține lui Boris Gîlca și a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, unde acesta a mai adăugat că gripa sezonieră ar urma să-și scadă din intensitate la sfârșitul acestei luni.

Boris Gîlca, șeful Direcției sănătate Chișinău: „Din numărul de vaccinuri distribuite pentru municipiul Chișinău, aproape 48.000, noi am utilizat 99,9%, practic le-am utilizat pe toate. Și solicitări sunt de vaccinuri, numai că nu mai sunt. Credem că acest val este unul sezonier. Noi trebuie să vedem ce se va întâmpla în următoarea săptămână, următoarele două săptămâni, cu revenirea copiilor în colectivități. Putem aștepta creșterea numărului de infecții respiratorii, dar însăși ca și fenomen epidemiologic, probabil, la sfârșit de ianuarie, început de februarie ar trebui să meargă în diminuare.”

Pentru că cei mai afectați sunt copiii, Mihai Stratulat a îndemnat părinții să monitorizeze starea micuțului, deoarece gripa se manifeste în diferite moduri.

Mihai Stratulat, pediatru: „Este important pentru părinți, în perioada asta, să monitorizeze starea copilului, nu când este cu febră, pentru că febră și noi, adulții suntem apatici, somnolenți. Trebuie, în primul rând, să calculeze corect dozele de paracetamol și ibuprofen. Dacă este corectă doza, febra scade, iar copilul este, din nou activ. Acesta este un motiv pentru care părinții trebuie să țină legătura cu doctorul, fie cu medicul de familie, fie cu pediatru. Nu este motiv să cheme ambulanța.”

Chiar și dacă doza de medicament administrată este corectă, iar febra nu scade, părintele nu trebuie să insiste pe internarea micuțului în spital, ci să se consulte cu un specialist. Astfel, s-ar reduce numărul mare de internări, respectiv situația epidemiologică n-ar atinge aceste cifre alarmante, a mai adăugat Stratulat.

În perioada 2 – 8 ianuarie, au fost înregistrate 210 cazuri de gripă, 12.579 de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 488 de infecții respiratorii acute severe. Totodată, în intervalul respectiv, a fost înregistrat și primul caz de deces din cauza complicațiilor infecției gripale, potrivit Ministerului Sănătății.