China stochează cereale cu orice preț din cauza crizei cerealiere

Prețurile grâului în China au crescut la un nou maxim istoric de 3.615 de yuani pe tonă (506 euro/t) în această săptămână. Înainte de începerea războiului din Ucraina, prețurile erau deja relativ ridicate, la 2.900 de yuani pe tonă (406 euro/t). Deși războiul de la Marea Neagră este o cauză, motivul principal este dezechilibrul intern dintre cerere și ofertă.

Având în vedere lipsa cerealelor de pe piața mondială, Beijingul vrea să-și asigure autosuficiența, așa cum a făcut cândva după criza financiară. În plus, noua recoltă de grâu din China este într-o stare catastrofală, scrie agroexpert.md cu trimitere la agrarheute.com.

Războiul dintre doi mari exportatori de grâu, Rusia și Ucraina, a stârnit panică pe o piață care se confruntă deja cu o criză a ofertei interne, au spus comercianții și analiștii. „Prețul grâului intern crește ca nebun în acest moment”, a declarat un comerciant chinez pentru Reuters. La sfârșitul anului trecut, grâul a devenit din nou mai scump decât porumbul.

China permite Rusiei să exporte – stocurile de grâu catastrofale

Sancțiunile internaționale împotriva Moscovei au zguduit și piețele globale de cereale. Pentru că Ucraina, ca important furnizor de porumb pentru China, nu mai poate exporta deloc, iar exporturile Rusiei sunt sancționate de Occident.

Cu toate acestea, chiar înainte de izbucnirea războiului, Beijingul a anunțat că vrea să permită importurile de grâu și orz din toate regiunile Rusiei. Mișcarea a fost anunțată ca parte a unui acord semnat de cele două țări,

Dar cât de departe va fi posibil acest lucru în practică rămâne să vedem. În ultimii doi ani, Australia și Franța au fost principalii furnizori de grâu și orz pentru China.

Dar Beijingul are o altă problemă: starea grâului de toamnă din China pentru noua recoltă din 2022 ar putea fi „cea mai rea din istorie”, a declarat ministrul agriculturii al Chinei la sfârșitul săptămânii trecute.

Un studiu al stocurilor de grâu de toamnă, efectuat înainte de începerea iernii, a arătat că starea grâului s-a înrăutățit cu peste 20 de puncte procentuale, a spus ministrul. „Așadar, producția de cereale din acest an se confruntă cu dificultăți majore”.

Prețurile mari la grâu pe placul fermierilor

„Se așteaptă că prețurile interne la grâu să continue să crească, dacă guvernul nu eliberează cantități semnificative de cereale din rezervele de stat”, a declarat un analist pentru Reuters. „La aceasta se adaugă incertitudinea de pe piața mondială odată cu războiul. Piața internă rămâne și ea preocupată de calitatea și producția noii culturi de grâu”.

Pentru a menține prețurile scăzute, Beijingul organizează licitații regulate de aproximativ un an. Cantitățile oferite la unele licitații din 2021 au scăzut de la aproximativ 4 milioane de tone la aproximativ 500.000 de tone cel mai recent. Prețul mediu al grâului vândut la licitație în acest an este cu aproximativ 15 la sută mai mare decât anul trecut.