China a reușit să cloneze trei vaci Holstein Friesian
Oamenii de știință chinezi au reușit să cloneze cu succes așa numitele „super vaci”, în premieră istorică. Experimentul are ca scop combaterea dependenței țării de importul vacilor de lapte, relatează DIGI24.
Potrivit unui articol din Global Times, China trebuie să importe 70 la sută din numărul de vaci de lapte de peste hotare. În acest context, clonarea vacilor are ca scop accesul facil la lactate în țară și reducerea dependenței țării de alții.
La scurt timp după pandemie, China și-a mărit importurile de produse lactate din Statele Unite. Importurile de lactate din America în China au crescut cu 75 la sută, un număr foarte mic de vaci de lapte chinezești sunt productive, mai exact, doar cinci din 10.000, iar eforturile de clonare ar putea crește masiv producția de lapte a țării.
Specialișii au folosit țesuturi de la o super vaca Holstein Friesian, cunoscută pentru producția foarte mare de lapte. Clonele vor putea produce la rândul lor până la 36.000 de kilograme de lapte pe an.
Experții au luat o mostră din urechea unei super vaci și au folosit-o pentru a crea clone. Potrivit unui comunicat de presă transmis de aceștia, noii viței seamănă între ei ca formă și model de piele.
Liderul proiectului, a declarat pentru Global Times că tehnologia de reproducere a fost folosită împreună cu tehnologia de clonare, iar embrionii au fost implantați în mame surogat cu producție scăzută.
Combinația dintre tehnologia de reproducere și cea de clonare a avut ca rezultat trei viței de succes. Primul experiment a creat 120 de embrioni clonați și aproximativ 50 au fost implantați în mame surogat.
Clonarea cu succes a vacilor de lapte nu este prima experiență a Chinei în utilizarea tehnologiei de clonare pentru a îmbunătăți accesul la hrană. În 2015, Republica Populară Chineză a început construcția celei mai mari fabrici de clonare a animalelor din lume.
Compania chineză plănuia să se extindă în Beijing cu speranța de a clona până la 1 milion de bovine de carne pe an, și avea planuri de a clona cai de curse și animale de companie. Oamenii de știință chinezi fac experimente similare cu produse precum porumbul, soia, puii de carne și porcii de reproducție.