Chiar și pe timp de criză, agricultorii continuă să muncească

Scumpirile se țin lanț în Republica Moldova, iar sectorul agricol nu este o excepție.
Andrei Dermenji din satul Negureni, raionul Telenești a plantat peste 50 de hectare de legume. Antreprenorul afirmă că anul acesta va fi cea mai vizibilă majorare de prețuri la produsele agricole.

„După prețurile care s-au creat anul acesta, cred că și sinecostul se mărește dublu, oamenii, îngrășămintele, picurătorul, totul absolut s-a scumpit. Eu cred că și legumele anul acesta trebuie să aibă cât de cât preț. Eu cred că dacă anul trecut noi am vândut prima varză la export în România cu doi lei și cincizeci de bani, anul acesta sper să fie măcar în jur la patru lei.”

 

Fermierul susține că majorarea semnificativă a prețului la motorină este cea mai mare problemă pentru cei care fac agricultură.

„Motorina putem spune că s-a triplat. Eu îmi amintesc că anul trecut în pandemie noi cumpăram angro motorina cu nouă lei, și acum a fost o perioadă când pe panou era de exemplu 25, 27 de lei, dar noi o cumpăram cu 30 de leii. Asta fiindcă era deficit de motorină și dacă doreai cinci tone, poftim, cumpără cu trei lei mai scump. Au fost niște momente tare, tare grele.”

 

Chiar dacă problemele se țin lanț în agricultură, Andrei Dermenji afirmă că nu duce lipsă de forță de muncă. Totuși, a fost nevoit să majoreze salariile muncitorilor.

 „Cu forța de muncă e păcat să ne plângem, fiindcă oamenii se țin de lucru. Am fost nevoiți anul acesta să le mărim salariul, dacă anul trecut plăteam 250 de lei de la ora opt până la 17.00 cu o oră pauza de masă. Anul acesta am intrat în situație la oameni și am ridicat la 300 de lei fiindcă într-adevăr banul nu are valoare, omul trebuie să vină cu ceva mâncare pe deal, mai departe cu ce să achite toate necesitățile.”

 

Antreprenorul crede că o soluție de a ajuta sectorul agricol, ar fi subvenționarea motorinei care se consumă pentru lucrări.

„Eu cred că cum se subvenționează picurătorul, pelicula mulci, așa ar trebuie să subvenționeze măcar 20, 30 la sută din prețul motorinei. Fiindcă e foarte greu, e foarte scump, aici merge și multă lumină.  Numai pe lumină, pentru toată irigarea pe care o am îmi vin în jur la 65, 70 de mii de lei facturile pe lumină.”

 

După o experiență de mulți ani în agricultură, Andrei Dermenji vine cu un sfat pentru cei care doresc să facă afaceri în acest domeniu.

„Să se bucure de ceea ce fac, Dumnezeu vede care și cum muncește. Dar totuși trebuie să ai mare experiență să te ocupi cu așa ceva,  fiindcă dacă nu ai cunoștințe în acest domeniu mai bine să nu te apuci.”

 

Agricultorii din Asociația „Forța Fermierilor” anunță proteste pentru data de 21 iunie. Decizia vine în contextul situației critice din agricultură și a „lipsei de dialog cu Guvernul”.

Aceștia spun că protestul ar putea fi evitat dacă până atunci va exista un progres real în negocierile cu statul.