Chiar și de nevoie, tot mai puțini donează sânge

Pandemia îi sperie pe donatorii de sânge. La Centrul de Transfuzie din Bălți, numărul acestora a scăzut simțitor. Zilnic, aici vin în jur de 20 de donatori din necesarul de 100. În prezent, centrul are o rezervă de sânge doar pentru o săptămână, relatează Nord-News.md

Speranța celor care ajung în stare gravă pe patul de spital sunt donatorii cu experiență. Au salvat multe vieți. Unii dintre ei au și peste 100 de donări de sânge.

Olga Pastuh, la cei 55 de ani ai săi a donat sânge și plasmă deja de peste 80 de ori. A început să o facă pentru că nu avea ce mânca și a continuat din dorința de a-i ajuta pe cei bolnavi.

Olga Pastuh, donator de sânge: „Înainte de salariu aveam nevoie de bani. Îmi era foarte foame. Și mi-au spus că acolo dau și borș, și felul întâi, și felul doi. Și prima dată m-am dus și am donat, se poate spune, pentru o bucată de pâine. L-am născut pe fiul meu. Fiul meu e bolnav. Pentru o singură operație la inimă a fiului meu a fost nevoie de 30 de doze de sânge. Am văzut că cineva l-a ajutat pe fiul meu și am decis să-i ajut și eu pe alții.”

Și Cristina va continua să doneze sânge. A început să o facă pentru a-și salva tatăl, care după opt ani de luptă cu boala, a decedat.

Cristina Sprîncenatu, donator de sânge: „Am donat de șase ori sânge. Foarte bine mă simt. Ultima dată am donat pentru tăticul meu care, din păcate, astăzi a decedat. O să mai donez sânge în continuare.”

Donatorii de sânge nu trebuie să consume alcool cu cel puțin 48 de ore înainte de procedură.

Elena Tertea, medic transfuziolog: „Donator poate fi orice persoană sănătoasă, în vârstă de la 18 până la 60 de ani, fără patologii cronice, cu masa corporală de la 50 până la 100 de kilograme. La donare de plasmă, donatorul trebuie să fie pregătit, cu două zile înainte de a dona se recomandă o alimentație mai dietică, cu reducerea grăsimilor. Grupa întâia negativă și a patra negativă sunt grupe rare. De aceea noi cel mai des așa donatori îi invităm pentru a dona.”

La ai săi 26 de ani, Irina Barbaros donează sânge și plasmă, componenta sângelui care se restabilește în două zile, încă de la vârsta de 18 ani.

Irina Barbaroș, donator de sânge: „Donez încă de când eram studentă, nu donez prima oară. Și îi motivez pe toți ca să doneze sânge. Căci, într-adevăr, sunt oameni care au nevoie de aceste donații și nu de fiecare dată găsesc pe moment rude ca să le doneze. Am donat și până la sarcină, și după sarcină. Și eu, și soțul are deja multe donări.”

Toți donatorii de sânge sunt testați la SIDA, Sifilis, Hepatita B, Hepatita C. Iar după donare, specialiștii recomandă cât mai multă odihnă.

Raisa Tincu, asistentă medicală: „Cu acest certificat dumneavoastră aveți dreptul la două zile libere. După lege, ziua de azi, ziua de mâine. Donația de astăzi se numește „donația voluntară”. Adică, sângele se duce unde avem noi nevoie. Dar donația vă rămâne vouă ca donația de rezervă pentru familia dumneavoastră. Adică, nu dă Doamne, să aveți cândva nevoie de sânge dumneavoastră, soțul, copiii, fratele, sora, rudele directe, toate donațiile voluntare aveți dreptul să le ridicați.”

Donatorii spun că vin aici pentru a da o mână de ajutor celor aflați pe patul de spital.

Victor Cușpili, donator de sânge: „Vreau să salvez o viață. Poate să ajute asta. Și atât. Ce încă mai trebuie?”

„Reiese că deja pentru a cincea oară donez sânge. Prima dată în anul 2016. Trebuie să ajutăm în orice caz. Am de unde, să zic așa”, spune un alt donator.

Roman Birgher, donator de sânge: „M-au sunat ieri, m-au rugat să vin. Uneori se întâmplă și așa, că trebuie urgent. Prima dată am venit, pur și simplu, cu un prieten. Trebuia să donez pentru mama lui.”

Fiecare donator de sânge sau plasmă primește și un pachet alimentar în valoare de 100 de lei. Sunt și oameni care ar dori să doneze sânge, dar nu o pot face din mai multe motive.

„Alăptez, așa că încă nu am avut ocazia. Înainte, din cauza greutății nu am donat.”

„Venele nu sunt potrivite. Am dorit foarte mult să particip, m-am adresat acolo. Dar mi-au spus că fizic nu există posibilitate.”

„Sănătatea nu-mi permite”, spun unii oameni.

O priză obișnuită de sânge este de 450 ml, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent în rezervă circa 300-400 ml de sânge.