Chiar și cu căruța, motocultorul sau bicicleta poți fi amendat

Paza bună trece primejdia rea. Polițiștii din nordul țării au discutat cu locuitorii raionului Fălești despre pericolele care îi pândesc atunci când conduc și nu sunt echipați corespunzător. Zeci de bicicliști, căruțași și deținători de motocultoare din satul Chetriș și Călinești, raionul Fălești au aflat despre cum ar trebui să se comporte în trafic, dar și ce amenzi riscă pentru încălcarea legii, relatează NordNews.md.

Șoferii spun că sunt foarte atenți în trafic și salută inițiativa inspectorilor de patrulare de a-i familiariza cu toate modificările Regulamentului circulației rutiere.

„Am vorbit despre respectarea regulilor de circulație rutieră la diferite mijloace de transport, începând de la căruță până la motocultoare. Trebuie să le respectăm, să deținem vestă reflectorizantă și casca de protecție, să avem permis. Trebuie să fim responsabili cu toții în trafic. Dacă ne-am asumat un mijloc de transport, trebuie să fim responsabili și să avem grijă de viața celor din jur, dar și a noastră.”

LUCIA TĂLĂMBUȚĂ, locuitoare, s. Călinești, r. Fălești

„Foarte bine s-a vorbit. Am și eu căruță, sunt căruțaș, de asta am și venit. Sunt în vârstă, dar trebuie de mers așa cum trebuie, pe partea dreapta, te uiți în stânga-dreapta dacă vrei să schimbi direcția. Bicicleta trebuie să fie utilată cu catadioptri, căruța trebuie să aibă din urmă catadioptri de formă triunghiulară, la cal în frunte trebuie să fie un reflector (catadioptru de culoare albă)”.

 

Totuși, sunt și din cei care nu țin cont de reguli. Pe lângă faptul că nu deține permis de conducere, în rezultatul testării cu aparatul Drager, s-a constatat că acest tânăr avea o concentrație de 0,35 mg/l alcool în aerul expirat.

„– N-am permis de conducere.

– De cât timp conduceți fără permis?

– Nu de mult. Acum, recent am venit de peste hotare. Dumneavoastră cum credeți, este necesar să aveți permis de conducere?

– Dintr-un punct de vedere da, dar n-am reușit să-l procur și.. Am ieșit până la magazine, după o cafea și țigări.

– Vă pare rău?

– Sigur.”.

 

Iar la Chetriș, localnicii s-au plâns polițiștilor pe șoferii mașinilor de mare tonaj care circulă deseori cu viteză excesivă și pun în pericol viața și sănătatea celorlalți participanți la traficul rutier.

„Nu trec cu 30 km/h, ci cu 80 km/h și este imposibil. Uitați-vă cât de îngust este acest drum. Ei circulă de ici-colo. Asta ne doare cel mai tare. Trece un căruțaș, șoferul dă un semnal sonor, el poate să se sperie, să facă imediat un accident.”

OLEG CUMPĂNICI, locuitor, s. Chetriș, r. Fălești

„O problemă mai mare este legată de camioanele de mare tonaj. Șoferii circulă zilnic și nu prea se conformează legii, merg cu viteză. Șoseaua, trasa este bună, iar viteza este mare. Trebuie să ne conformăm legii, legea este pentru toți, și pentru șoferii auto, și pentru căruțași, motocicliști și bicicliști.”

GALINA CONDRU, locuitoare, s. Chetriș, r. Fălești

„Mulți s-au adresat la mine: Domnule Constantin, ce facem cu motocultoare, le înregistrăm sau nu la primărie? Le-am spus că în cazul în care nu știm ar trebui să apelăm la specialiști, să ni se dea un răspuns corect, pentru că ei (polițiștii – n.r.) au învățat pentru aceasta. A fost o conversație constructivă, lumea a rămas mulțumită.”

CONSTANTIN CONDRU, primar, s. Chetriș, r. Fălești

 

Potrivit polițiștilor, măsurile preventiv-profilactice au drept scop prevenirea accidentelor rutiere cu implicarea transportului cu tracțiune animală, dar și a deținătorilor de motocultoare și biciclete.

„De la începutul anului 2022, pe teritoriul raionului Fălești au fost înregistrate 15 accidente rutiere, dintre care un accident rutier cu implicarea transportului hipomobil, care s-a soldat cu o persoană decedată, șase accidente rutiere cu implicarea transportului de motociclete, în urmă cărora cinci persoane au fost traumatizate, iar una a decedat, și un accident rutier cu implicarea transportului de motocultor.”

ALEXANDRU CAZACU, ofițer superior, Direcția de Patrulare Nord

 

De la începutul anului, în nordul țării au avut loc 195 accidente rutiere. În urma acestora, 32 de persoane au decedat, iar alte 223 au fost traumatizate.