Cheltuielile s-au triplat, dar prețurile au rămas aceleași
Sectorul zootehnic din țara noastră este în pericol. Tot mai mulți fermieri renunță la afaceri din cauza muncii prea grele și din lipsa profitului. Angela Dabija, din raionul Criuleni, este o tânără care, în ciuda provocărilor, continuă să gestioneze o mică fermă, pe care a înființat-o cu șapte ani în urmă.
„Este o mini fermă, avem vreo 4 scroafe fătate, vreo 10 porci pentru carne, adică până la 100 de kilograme, 150 de păsări, 5 văcuțe, care obținem produse lactate de calitate superioară, față de cele din magazin, care sunt făcute cu diferite prafuri.” a menționat ANGELA DABIJA-fermier, s. Ratuș, r. Criuleni.
Inițial, gospodăria Angelei număra doar doi porci, o vacă și vreo 30 de găini. Ulterior, femeia a decis să-și extindă ferma. Recunoaște că munca nu este deloc ușoară, fiind ocupată toată ziua.
„De dimineață, de la 5, suntem în picioare și seara până la 11, la fel. Ne trezim dimineața și mulgem vacile, dăm mâncare la animale, curățenia să fie la nivel, în fiecare dimineață se face curățenie și se întinde până la orele 12, unde iar hrănim animalele, iar seara mulgem vacile deja venite de pe șes, pentru că în această perioadă vacile nu le ținem acasă, ele merg la pășunat.” a menționat ANGELA DABIJA-fermier, s. Ratuș, r. Criuleni.
Împreună cu soțul, au grijă să asigure animalele cu furaj. Anul 2020, care a fost unul complicat, i-au determinat să-și mărească cheltuielile de întreținere.
„2019 am procurat grăunțe cu 1,80 lei, dar în 2020 am procurat cu 4,50, 5 lei grăunțele. Clar că este o diferență foarte mare, dar așa. Ar fi bine ca statul să acorde un ajutor în partea cetățenilor, oamenilor care produc, măcar cât de cât ar fi binevenit. Mai ales în anul trecut, care a fost un an secetos, a fost foarte greu de ieșit din iarnă. Produsele erau și acum la fel sunt scumpe, cât grăunțele, grâul, orzul.” a menționat ANGELA DABIJA-fermier, s. Ratuș, r. Criuleni.
Pentru un câștig mai bun, a fost nevoită să-și adapteze ferma după cerințele consumatorilor. Dacă inițial creștea porci obișnuiți, acum s-a reorientat spre un hibrid foarte solicitat pe piață.
„Aceștia sunt un hibrid de rasa Petren, încrucișată rasa autohtonă și s-au primit niște porci de carne, care este solicitată la moment. Lumea nu mai solicită carnea cu grăsime, așa este acum, se solicită doar carnea curată, cu puțină grăsime.” a menționat ANGELA DABIJA-fermier, s. Ratuș, r. Criuleni.
Perioada este dificilă, iar prețul mărfii pe care o produce a rămas neschimbat, chiar dacă, pe alocuri, cheltuielile s-au triplat.
„Tot același preț a rămas ca și anul trecut, cât și la carne, cât și la ouă, cât și la păsări gata sacrificate și la lactate tot același preț a rămas. Cu toată că cheltuielile sau făcut mai mari, toate persoanele au rămas cu aceleași salarii și nu au posibilitate de a procura cu un preț mai mare și tot același a rămas prețul.” a menționat ANGELA DABIJA-fermier, s. Ratuș, r. Criuleni.
Produsele de la ferma Angelei nu pot fi găsite nici în magazine, nici la tarabele din piață. Doritorii o cumpără direct din gospodărie. Tânăra se simte mândră că face ceea ce-i place și că le poate oferi oamenilor alimente sănătoase.