Șef de restaurant, fermier și un inovator furnizează înlocuitorul orezului cu cereale marine
Ángel León este un bucătar spaniol premiat, cunoscut pentru prepararea de mâncăruri delicioase din părți de pește aruncate. Restaurantul său a câștigat a treia stea Michelin în 2017. Acum, León promovează un alt tip de mâncare care vine de la mare, potrivit The Guardian.
Această plantă se numește Zostera marina și, potrivit cercetărilor bucătarului, nu conține gluten, are un conținut ridicat de acizi grași omega-6 și 9 și conține cu 50% mai multe proteine pe cereale comparativ cu orezul. Se compune din mici boabe verzi care se prind de baza ierbii.
„Într-o lume care este de trei sferturi de apă, ar putea transforma fundamental modul în care vedem oceanele”, a declarat León pentru The Guardian. „Acesta ar putea fi începutul unui nou concept de a înțelege marea ca o grădină”.
Acesta a spus León, de aceea și-a început restaurantul: ”Aponiente”.
„Când am început Aponiente acum 12 ani, scopul meu era să deschid un restaurant care să servească tot ceea ce nu are valoare în mare”, a continuat el. „Primii ani au fost îngrozitori pentru că nimeni nu a înțeles de ce serveam clienților produse pe care nimeni nu le-a dorit.”
Dar bucătarul a persistat și în 2010 a venit prima sa stea Michelin. Pentru a verifica dacă noua sa sursă de hrană ar putea fi viabilă, León a făcut unele cercetări și a dat peste un articol în care se spunea că Seri, un popor indigen care locuiește în Golful California din Sonora, Mexic, folosea cerealele ca hrană.
Aceasta este toată motivația de care a avut nevoie bucătarul pentru a începe producția de cereale. A format un parteneriat cu o echipă de la Universitatea din Cádiz pentru a cultiva boabele. Dar nu știa încă ce gust vor avea. Curând le-a probat el însuși.
„E interesant. Când îl mănânci cu coaja, asemănător orezului brun, la sfârșit are un indiciu de mare ”, a explicat León.
S-ar putea să treacă ceva mai mult timp până când el servește cerealele în restaurantul său, dar a făcut un drum lung pentru a se asigura că este văzut ca o sursă de hrană viabilă. Acest lucru este extraordinar, deoarece boabele sunt capabile să capteze carbon de 35 de ori mai repede decât pădurile tropicale, ceea ce înseamnă că orice motiv pe care trebuie să îl protejăm și să-l hrănim este foarte util.
Sursa informației: https://www.theguardian.com/environment/2021/apr/09/sea-rice-eelgrass-marine-grain-chef-angel-leon-marsh-climate-crisis