Codul Galben de caniculă rămâne valabil pe tot teritoriul Republicii Moldova. Temperaturile ating 36° C. Alerta este valabilă până pe 21 august. Arșița și zăpușeala îi pun la grea încercare pe locuitorii din Bălți, mai ales că autoritățile nu au instalat niciun cort anticaniculă, relatează NordNews.
„Mi-aș dori un aparat de aer condiționat. Sunt vinovat că nu l-am cumpărat la timp.”
„Este foarte greu, iată de ce port pălărie, pentru a nu face insolație. E greu, mă spăl mai des, beau multă apă. Mai în glumă, se poate de scăldat și în havuz.”
„Dacă sunt acasă, conectez aparatul de aer condiționat, dar afară, din păcate, trebuie să rabd. Sunt mai pasiv. Totuși, organismul consumă mai multă energie pentru a lupta cu căldura și sunt mai pasiv”, au spus oamenii.
În lipsa unor corturi anticaniculă, oamenii se ascund sub umbra copacilor, doar că și aceștia au rămas puțini, susțin cetățenii orașului Bălți.
„Au tăiat copacii și este un mare dezavantaj. Centrul orașului este în soare.”
„Ar putea pune apă de băut.”
„Ar putea oferi apă gratuită în centrul orașului sau la opririle aglomerate”, au adăugat bălțenii.
Autoritățile locale au declarat că au grijă ca străzile să fie stropite cu apă, în zilele în care temperatura aerului depășește 30 de grade.
„În această săptămână, în zilele de luni, marți și miercuri, temperatura aerului a ajuns la 30 de grade. Prin urmare, zilnic, autospeciala a stropit străzile cu câte 40 de metri cubi de apă. Iar corturile anticaniculă țin de Direcția Situații Excepționale. Dacă se adresează la primărie, noi oferim toate cele necesare”, a declarat Alexandru Usatîi, viceprimar de Bălți.
Valul de căldură pune în pericol sănătatea celor care suferă de boli cardiovasculare, renale sau pulmonare. Specialiștii îndeamnă oamenii să evite, pe cât este posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18.
„Persoanele care se expun direct razelor solare sau care lucrează, se plimbă la temperaturi caniculare, pot observa simptome precum confuzie, amețeli, dureri de cap, dezorientare, poate apărea voma, grețurile, dar și transpirația abundentă. Vrem să ne adresăm la populație cu careva recomandări: de a folosi mai multe lichide ca de obicei, de a folosi aparatul de aer condiționat foarte atent, doar cu 5 grade mai puțin decât temperatura de afară, de a primi mai des dușuri călduțe, de a folosi în alimentație fructe, legume, deoarece conțin multă apă, vitamine și minerale”, a conchis Elena Revenco, șefa Secției Protecția Sănătății Publice, CSP Bălți.
Noaptea, termometrele indică până la +22 de grade. Cerul va fi pe alocuri noros, dar nu se prevăd precipitații.