Din cauza crizei energetice, cererea pentru sursele alternative de încălzire a crescut considerabil. Șemineele sau radiatoarele electrice sunt la mare solicitare în piețele și magazinele din Bălți. Oamenii au început să golească vitrinele încă în luna iunie, iar prețurile au crescut cu 15 la sută, relatează NordNews.md.
În unul din magazinele din oraș, au rămas doar câteva tipuri de încălzitoare. Acestea se vând ca pâinea caldă, inclusiv online.
Alexandru Govdeac, administratorul unui magazin specializat: „Acestea sunt încălzitoare cu ventilator. Are o capacitate de 5 Kw și poate încălzi o încăpere de 20 de metri pătrați. Există încălzitoare cu infraroșu. A rămas doar unul. Avem convectoare și radiatoare electrice. Dacă se va răci puțin, măcar o săptămână, se vor vinde și acestea. Plite electrice cu inducție, cele de masă, au fost doar la începutul verii. Acum nu avem deloc.”
Un locuitor din Bălți și-a cumpărat recent cinci radiatoare electrice, iar pentru asta a scos din buzunar 15 mii de lei.
Alexandru Govdeac, administratorul unui magazin specializat: „Acel cumpărător nu are o casă mare. Locuința are câteva odăi, coridor și baie. Probabil le-a cumpărat pentru a se folosi temporar. Nu avem toate unitățile și am făcut comanda într-o săptămână. Acesta are de la 1,5 kW până la до 2,5 kW. Cel mai ieftin convector cu o capacitate de 1,5 kW costă 2600 de lei.”
Încălzitoarele sunt la mare căutare și la piața centrală, unde unele prețuri sunt mai puțin piperate.
Sergiu Cupțov, vânzător: „Plăpumile electrice costă 250 de lei, iar șemineele pe ulei 1,5 de lei. Oamenii caută ce este mai ieftin, dar se vând toate. Deși vremea încă nu este rece, vânzările sunt mai mari comparativ cu anul trecut. Nu avem niciun deficit, dar unele poziții nu sunt la depozit. Se vând mai repede și ne-au spus că sunt probleme logistice.”
Locuitorii din nordul țării se tem că nu vor face față în acest sezon de încălzire.
„Mă uit la prețuri, voi întreba un consultant și vom decide. Avem încălzire autonomă și vrem să economisim. Din cauza prețului la gaz vom folosi încălzitoare electrice. Vom ieși cumva din situație.”
„Vreau un aparat de aer condiționat. Vom ajunge la tizic. Avem gaz, dar e scump. Ne mâhnește guvernarea. Nu am mai avut așa conducere”, au spus oamenii.
Cei mai vulnerabili în fața crizei energetice sunt pensionarii care spun că au vrut să-și debranșeze locuințele chiar și de la sistemul de încălzire centralizat de frica facturilor care vor urma.
„Dacă cumpărăm lemne, nu mâncăm. Oamenii au aceleași salarii. Bine că am casă la sol, măcar faci focul în sobă, dar în apartamente? Sau gaz, sau încălzirea centrală de la CET-Nord. Dacă nu achiți, te deconectează.”
„Acum nu ne permit să ne debranșăm de la rețea, dar vrem să o facem. Ridic o pensie de 2000 de lei. Cum voi plăti pentru căldură?”
„Am o pensie de 2300 de lei. E foarte puțin, îmi vine să plâng”, s-au plâns pensionarii.
În prezent, un metru cub de gaze naturale costă 22,99 lei, iar prețul ar urma să crească. Pentru 1 Gcal, bălțenii achită 2115 lei.