Certificarea produselor alimentare, mai simplă pentru antreprenori

Procesul de certificare al produselor alimentare va fi simplificat pentru antreprenorii din domeniu. O decizie în acest sens a fost aprobată de executiv. Potrivit vicepremierului Vladimir Bolea, noile optimizări vor facilita comerțul cu produse autohtone, accelerând dezvoltarea antreprenoriatului în sectorul de alimente.

Astfel, constrângerilor normative de prezentare a certificatului de calitate urmează să fie eliminate, iar obligația de prezentare a rapoartelor de încercări la fiecare certificat de calitate va fi exclusă.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: Se urmărește responsabilizarea mai accentuată a operatorilor din domeniul alimentar, garantând conformitatea și siguranța produselor alimentare prin emiterea certificatelor de calitate.

În plus, ministrul Agriculturii menționează că aceste modificări vor înlătura barierele tehnice privind facilitarea comerțului cu produse autohtone și cele de import, precum și diferențierea condițiilor de prezentare a certificatului.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: Astfel, pentru producerea de import se va prezenta documentul ce atestă siguranța și calitatea eliberat de producător și/sau de autoritatea competentă din domeniul alimentar din țară de origine în limba română și/sau în engleză.

Potrivit instituției, actele normative intră în vigoare peste o lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova sau la data indicată în textul actului normativ.