Certificarea produselor alimentare, mai simplă pentru antreprenori
Procesul de certificare al produselor alimentare va fi simplificat pentru antreprenorii din domeniu. O decizie în acest sens a fost aprobată de executiv. Potrivit vicepremierului Vladimir Bolea, noile optimizări vor facilita comerțul cu produse autohtone, accelerând dezvoltarea antreprenoriatului în sectorul de alimente.
Astfel, constrângerilor normative de prezentare a certificatului de calitate urmează să fie eliminate, iar obligația de prezentare a rapoartelor de încercări la fiecare certificat de calitate va fi exclusă.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „Se urmărește responsabilizarea mai accentuată a operatorilor din domeniul alimentar, garantând conformitatea și siguranța produselor alimentare prin emiterea certificatelor de calitate. ”
În plus, ministrul Agriculturii menționează că aceste modificări vor înlătura barierele tehnice privind facilitarea comerțului cu produse autohtone și cele de import, precum și diferențierea condițiilor de prezentare a certificatului.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „Astfel, pentru producerea de import se va prezenta documentul ce atestă siguranța și calitatea eliberat de producător și/sau de autoritatea competentă din domeniul alimentar din țară de origine în limba română și/sau în engleză. ”
Potrivit instituției, actele normative intră în vigoare peste o lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova sau la data indicată în textul actului normativ.