Certificarea GLOBAL.G.A.P. deschide noi piețe

Certificatele GLOBAL G.A.P. și GRASP le-au permis producătorilor din Moldova să extindă plasarea fructelor și strugurilor moldovenești pe rafturile rețelelor de magazine din statele membre ale Uniunii Europene, precum Franța, Austria, Germania, Italia, Spania.

Astfel, alți 26 de producători au fost încurajați să realizeze aceste norme, ceea ce confirmă respectarea de către gospodăriile agricole a cerințelor de siguranță alimentară și responsabilitatea socială.

În ultimii ani, s-a extins și geografia certificărilor GLOBALG.A.P.. Anul curent, au fost confirmați primii doi fermieri din UTA Găgăuză, care au demonstrat respectarea cerințelor de calitate în procesul de creștere a prunelor și strugurilor de masă.

De asemenea, un alt producător de mere din regiunea transnistreană a fost certificat GLOBAL G.A.P., după ce în 2019 a mai fost obținut un astfel de document.

Cerințele GLOBAG.A.P. se referă la selectarea terenului agricol, livrarea pe piață a fructelor și legumelor, prin confirmarea efectelor minime asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite. Dar și la abordarea responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor, asigurarea cumpărătorului că fructele și legumele sunt bune pentru consum.

GLOBAG.A.P. este implementat în Republica Moldova de peste 15 ani, iar  GRASP de trei ani. Până în prezent, au fost puse în practică peste 70 de producători.

Conform statisticilor, exporturile de prune în UE au crescut din 2016 când se comercializau circa 8 mii de tone și până la 22 de mii de tone în 2020.

Și geografia statelor importatoare s-a extins în aceeași perioadă de la 18 la 22 de țări.

Totodată, este în creștere vânzarea strugurilor de masă în Uniunea Europeană.

Aplicarea standardelor este susținută de Proiectul USAID, Agricultura Performantă în Moldova.