Executivul a aprobat Regulamentul cu privire la cerințele de calitate pentru produsele apicole, precum ceara de albine, propolisul, lăptișorul de matcă și polenul, destinate consumului.
”Proiectul dat are drept scop stabilirea condițiilor minime acceptabile de calitate, de siguranță a alimentelor prezentate și etichetate care urmează a fi respectate la producere, la colectare, la procesare, ambalare, depozitare dar și comercializarea produselor apicole în cauză parvenite atât din producția internă, cât și din import. Astfel, prin aprobarea cerințelor de calitate pentru aceste produse vor fi create premise pentru dezvoltarea în continuare a ramurii apicole, asigurarea unor condiții optime de activitate a apicultorilor din țară, majorarea veniturilor producătorilor autohtoni și reglementarea activității de producere și procesare a produselor menționate”, relatează Ion Perju, Ministrul Agriculturii.
Albinarii trebuie să asigure utilizarea bunelor practici de producție, să întreprindă măsuri performante pentru realizarea calității, siguranței alimentelor, formelor de prezentare şi de etichetare.
„Or, calitatea şi siguranța produselor apicole presupune asigurarea respectării şi conformării cerințelor prescrise, igienei alimentare pe durata procesului de producție, de la materia primă până la consumator”, se indică în proiect.
Elaborarea regulamentului a fost condiționată de lipsa unor reguli de evaluare și certificare a produselor apicole, cu excepția mierii naturale, imposibilitatea plasării lor pe piață și inexistența unui certificat care să ateste calitatea.
Controlul asupra executării acestei hotărâri se pune în sarcina Agenției Naţionale pentru Siguranța Alimentelor, iar decizia va intra în vigoare la expirarea a trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.