Oamenii de știință care urmăresc răspândirea gripei aviare sunt tot mai îngrijorați că lacunele în monitorizarea virusului pot provoca o nouă pandemie. Răspândirea virusului în 129 de ferme de vaci din 12 state americane semnalează o schimbare care ar putea aduce virusul mai aproape de oameni, informează Reuters.
Potrivit specialiștilor internaționali, infecții au fost descoperite și la alte mamifere, de la alpaca la pisici domestice. Astfel, avertizarea cu privire la transmiterea virusului la oameni este necesară pentru ca oficialii de sănătate globală să poată lua măsuri pentru a-i proteja pe oameni prin dezvoltarea de vaccinuri, teste la scară largă și alte măsuri.
SCOTT HENSLEY, professor de microbiologie la Universitatea din Pennsylvania: „Este aproape ca și cum am vedea o pandemie dezvoltându-se într-o mișcare lentă. ”
Totodată, treizeci de oameni din SUA au fost testați pozitiv pentru gripa aviară H5N1 începând cu sfârșitul lunii martie, după contactul cu vaci, experimentând simptome ușoare. O persoană din Mexic a fost infectată cu o tulpină H5 separată și fără expunere cunoscută la animale. Alte cazuri au fost raportate în India, China și Australia, cauzate de diferite tulpini.
Totuși, Organizația Mondială a Sănătății susține că riscul H5N1 pentru oameni este scăzut. Există instrumente disponibile în cazul în care situația se schimbă, inclusiv cantități limitate de vaccinuri existente H5N1 și medicamente antivirale.