Fructele și legumele de toamnă asigură o sănătate de fier pe tot parcursul sezonului rece. Sunt hrănitoare și conțin toate vitaminele și mineralele de care organismul nostru are nevoie pentru a face față celor mai răspândite afecțiuni specifice acestui anotimp.
Merele sunt disponibile tot anul, însă toamna este singurul moment când le putem consuma proaspăt culese și ne putem bucura cu adevărat de gustul lor autentic. Merele dulci și zemoase sunt pline de antioxidanți, care întăresc sistemul imunitar și ne ajută să ne ferim de afecțiunile specifice toamnei. Conțin din plin vitamina C, care ajută organismul să lupte împotriva factorilor externi, asigurând o imunitate de fier. Atunci când sunt consumate cu coaja, merele devin o sursă de fibre, care alături de pectină, care scad nivelul colesterolului și lupta împotrivă bacteriilor din intestin. De altfel, în coaja mărului se găsesc majoritatea substanțelor nutritive și vitaminelor, așa că data viitoare nu mai curățați mărul înainte să-l consumați.
Perele, dulci și zemoase, sunt printre cele mai gustoase fructe de toamnă. Sunt bogate în vitamine și antioxidanți, care întăresc sistemul imunitar și ameliorează febra și durerile în gât specifice răcelilor de sezon. Este de preferat să consumăm perele cu coajă, întrucât conține de patru ori mai mulți fitonutrienți decât pulpa, care contribuie la o bună funcționare a inimii și sistemului nervos. O singură pară îți va asigura 22% din aportul zilnic necesar de fibre, necesare pentru funcționarea normală a tractului digestiv. Struguri Unele dinte cele mai îndrăgite roade ale toamnei, de care ne putem bucura până în decembrie, sunt strugurii. Strugurii, în special cei negri, conțin fitonutrienți și flavoide, care reduc nivelul colesterolului și îmbunătățesc funcțiile cognitive. Beneficiile strugurilor asupra sănătății nu se opresc aici. Aceste fructe ajută la protejarea sistemului cardiovascular, contribuie la reducerea inflamațiilor din corp, la îmbunătățirea vederii precum și la protejarea articulațiilor.
Prunele ar trebui consumate cât mai des în sezonul rece, deoarece conțin printre cei mai mulți antioxidanți și sunt o sursă importantă de vitamina A, C și K, potasiu și fibre. Aceste fructe întăresc sistemul imunitar, detoxifică organismul și reglează tensiunea arterială datorită conținutului bogat în potasiu. Prunele stimulează memoria, previn bolile de inimă, fiind foarte sărace în grăsimi, sunt benefice pentru oase, combat anemia și ajută la prevenirea diverselor tipuri de cancer. În plus, după cum bine știm, prunele ajută la prevenirea și tratarea constipației. Stimulează tranzitul intestinal și conferă un efect laxativ.
Gutuile nu doar că ne feresc de răceli, ci previn anemia și stimulează pofta de mâncare. Gutuile nu conțin grăsimi, sunt foarte sărace în sodiu și conțin o cantite semnificativă de vitamina C, întărind astfel imunitatea. Gutuia este considerată un tratament natural împotriva răcelii, iar infuzia de coji și frunze de gutui, în combinație cu mierea de albine, calmează tusea și ameliorează inflamațiile gâtului, destul de frecvente în sezonul rece.
Dovleacul este bogat în betacaroten și are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Deși are puține calorii, dovleacul abundă în fibre, minerale și vitamine, fiind recomandat în alimentație pentru controlul colesterolului și controlul greutății corporale. Semințele de dovleac sunt, de asemenea, o adevărată mină de aur pentru sănătate, fiind bogate în acizi grași Omega-3, care asigură o bună funcționare a inimii, zinc, fier și vitaminele B2, B6 și E. Întrucât sunt o mare sursă de aminoacizi, semințele de dovleac reduc stresul, stările de nervozitate și tulburările de somn. Pentru a-și păstra beneficiile, semințele de dovleac trebuie consumate în stare crudă.
Atât ardeii grași, cât și gogoșarii, sunt plini de vitamina C și minerale (fier, cupru, zinc, magneziu și potasiu) și au conținut scăzut de calorii. Stimulează metabolismul și au proprietăți antibacteriene, anticancerigene și analgezice datorită conținutului de capsaicina.
Gogoșarul conține luteină, care protejează ochii de apariția cataractei, și vitaminele B6, B2 și B3, care contribuie la metabolizarea alimentelor și transformarea lor în substanțe nutritive. Fiindcă reduce colesterolul rău, ardeiul gras este recomandat persoanelor cu probleme cardiovasculare.
Ardeiul roșu (kapia) conține cea mai mare cantitate de vitamina C dintre toate soiurile de ardei, stimulează imunitatea și asigură o bună funcționare a sistemului digestiv.
Conopida este cea mai valoroasă legumă din familia cruciferelor. Are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante și protejează organismul împotriva afecțiunilor cardiovasculare și accidentelor vasculare cerebrale. Totodată, conopida conține calciu, fosfor, vitamina K, acid folic, vitamina C și, în special fibre, care protejează sistemul digestiv și împiedică dezvoltarea bacteriilor precum Helicobacter pylori. Conopida ar trebui consumată cât mai des și, de preferat, în stare crudă, astfel încât să nu își piardă proprietățile.
Sfecla roșie este una dintre cele mai benefice legume pentru organism, fiind bogată în antioxidanți și nitrați, care îmbunătățesc circulația sanguină, împiedicând formarea cheagurilor de sânge și depunerea colesterolului pe vasele de sânge. Sfecla roșie este un energizant natural datorită conținutului bogat în vitaminele B și C, magneziu, fier și potasiu. Totodată, îmbunătățește funcționarea ficatului, ajutandu-l să distrugă grăsimile depozitate și detoxifică organismul. Sfecla roșie conține betacianina, un antioxidant puternic care ajută la prevenirea cancerului, infecțiilor cronice, bolilor intestinului inflamat și afecțiunilor cardiovasculare.
Varza este un puternic antioxidant natural, care ne ferește de răceli și alte infecții ale aparatului respirator. Este bogată în vitamine, minerale și fitonutrienti care contribuie din plin la menținerea stării de sănătatea pe parcusul sezonului rece, dar și la reglarea greutății corporale, fiind foarte slabă în calorii. Varza inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase și oprește inflamațiile din organism datorită conținutului de glutamină, un agent antiinflamator puternic.
Cartofii dulci conțin carbohidrați sănătoși, care au capacitatea de a regla zahărul din sânge. Fiindcă au un indice glicemic scăzut, aceste legume pot ajuta la prevenirea supradozei de zahăr din sânge. Cartofii dulci sunt o sursă bogată în fibre, care stimulează metabolismul și reduc riscul de obezitate. Când sunt consumați cu coajă, ajută la ameliorarea constipației, protejând tractul digestiv.