Cele mai populare soiuri de nuci din lume, se găsesc într-o livadă din Moldova/VIDEO

În ciuda provocărilor, continuă să muncească și să fie lider pe piața din Republica Moldova, exportând nuci în Europa. Este istoria de succes a lui Dumitru Conoval care deține 120 de hectare de nuci. Fermierul a ales cele mai noi și productive soiuri precum Chandler, Fernor, Franket, relatează nordnews.md

„Soiurile noi diferă de cele vechi prin numărul de puieți la hectar, calitatea miezului de nucă și cantitatea de nucă de pe arbore. Sunt de înălțime medie, sunt mai mulți la hectar și vezi rezultatul mult mai devreme decât de la o livadă tradițională”, a povestit Dumitru.

Primii pomi au fost sădiți în anul 2000 de către tatăl lui Dumitru, un soi obișnuit și mai puțin rodnic – Cazacu. Spre deosebire de soiurile noi, care produc 6-7 tone de nuci la hectar, cele vechi au o roadă de doar o tonă la hectar.

„Este unica livadă veche întrucât a suferit unele modificări în schema de plantare. Ne-am adaptat conform cerințelor pieței de desfacere. Trecem la soiurile pe care ni le dictează piața. Putem să creștem un soi vechi și să-l vindem cu 1,5 euro per kilogram sau să trecem la soiuri noi și să obținem 2,5 -3 euro pentru un kilogram”, a mai spus fermierul.

Nucii din livezile lui Dumitru sunt crescuți în pepiniere specializate, unde muncesc 14 angajați.

„Este o tehnologie întreagă: se ia nuca, se pune în pământ, din ea crește o nucă sălbatică. Toamna, nuca sălbatică este săpată, tăiată rădăcina, iar vârful – aruncat. Pe rădăcină, cu ajutorul unei mașini speciale, se îmbracă o ramură de un alt soi. Este un anumit moment când facem această procedură. Nu o putem face oricând. Noi o facem în februarie, martie și aprilie”, a adăugat bărbatul.

Pepiniera este amplasata pe un teren de patru hectare. Prețul puieților este stabilit în funcție de vârsta lor.

„În acest an, o parte din puieți au fost plantați în grădinile din Moldova, iar alții vor fi exportați în Ucraina și România. Pepiniera noastră este una dintre cele mai moderne din Republica Moldova, ne află, în top 3 pepiniere de nuci din țară”.

Frații Andrei și Sergiu muncesc în livadă deja de șase ani. Vara stropesc și curăță puieții, iar toamna și iarna strâng roada și decojesc nucile.

„E comod să lucrăm, locuim aproape. Ne este comod nouă și șefului.”

„Aici avem un lucru stabil, salariu la timp, nu trebuie să plecăm peste hotare. Pentru trai, pentru servicii comunale ne ajunge”, au spus muncitorii.

La fel ca și alți fermieri, în ultimii ani, Dumitru Conoval s-a confruntat cu mai multe probleme generate de criza energetică. Bărbatul a fost nevoit să majoreze prețurile pentru puieți, iar vânzările au scăzut.

„Am acordat întrebări tuturor miniștrilor din agricultură. Au fost chestiuni care nici nu necesitau finanțări, ci doar niște corectări. De fiecare dată, întrebările noastre erau amânate”, a conchis Dumitru Conoval.

Unele dintre cele mai populare soiuri de nuci din lume este Chandler american și Fernor francez. În Registrul de Stat al Moldovei sunt înregistrate 14 soiuri de nuci, dintre care cele mai bune sunt Pescianski, Kogâlniceanu, Cazacu și Codrene.