Nea Valerică așa cum îi zic toți la Piața Centrală, de mai mulți ani vinde murături. La început, nu-i ieșeau pe plac, dar după multă muncă și încercări, produsele au căpătat un gust aparte.
„Eu murez harbuji timp de 10 ani. Mi-a luat mult să mă învăț. La a unsprezecelea an, s-au primit bine, a fost plin, gustos, dulce, aromat. Punem apa, sare, buruieni din grădină. Acesta este foarte capricios, dacă nu știi să-l murezi, poți să-l arunci tot.”
Valeriu Cojușna
Dacă iarna sunt întrebați, primăvara, harbujii murați nu mai costă atât de mult.
„Acum prețurile s-au ieftinit la murături. Înainte prețul la pepene murat era 50 de lei per kg, acum însă am pus 25 lei. Am scăzut prețul în jumătate, motivul e simplu, oamenii nu au bani. Lumea vine și se plânge, însă cel mai mult o fac aceștia bătrâni. Ei se plâng că n-au bani căci tineretul nu-i în țară. Am scăzut prețul ca să nu aruncăm, mai bine vindem la jumătate de preț.”
Pentru ca harbujii să fie nu doar gustoși, dar și arătoși, e nevoie să fie respectate anumite condiții.
„În cei zece ani am învățat un lucru că trebuie un beci special, căci harbuzul iubește adâncime. Harbuzul iubește cel puțin 4 metri în pământ. După, am găsit apa potrivită, căci asta la fel contează. Am găsit și om ce-mi crește harbuji la comandă, harbuzul la fel contează. Dacă pui bun, scoți bun. Trebuie să pui calitate ca să scoți calitate.”
În producerea murăturilor trebuie să depui mult suflet, căci altfel nu-ți va reuși.
„Eu când pun fiecare harbuz îl pun în butoi îi zic „frumușelul, mititelul” și-l netezesc. Tot ce ne înconjoară este viu, sufletul și dragostea contează.”
Anual, nea Valerică murează în jur de o tonă de harbuji.