Cele mai adresate întrebări despre reinfectări cu COVID, ceea știm și nu știm

Pe măsură ce pandemia de coronavirus continuă, este important să fiți informat cu privire la posibilitatea reinfectării, de dragul dumneavoastră și să îi protejați pe cei din jur.

De la începutul pandemiei de coronavirus, experții s-au confruntat cu întrebarea dacă un pacient care se recuperează din COVID-19 poate contracta din nou boala. Deși reinfectările cu coronavirus sunt rare, există mai multe cazuri documentate în care pare să se fi întâmplat. Oamenii de știință sunt deosebit de interesați, de aceste cazuri, deoarece ne-ar putea învăța multe despre modul în care coronavirusul îmbolnăvește oamenii, precum și despre modul în care vaccinurile ar putea ajuta la încetarea pandemiei.

La fel ca multe întrebări legate de coronavirus, există încă multe lucruri pe care nu le știm. De aceea, experții recomandă aproape întotdeauna o mulțime de prudență atunci când iau decizii care vă pot afecta sănătatea sau bunăstarea altora.

În acest material, este prezentat ceea ce medicii știu și la fel de important, ceea ce nu știu despre reinfectările COVID-19, inclusiv ce trebuie să aveți în vedere și pașii pe care îi puteți lua pentru a vă proteja. Acest articol este destinat să fie o imagine de ansamblu generală și nu o sursă de sfaturi medicale. Dacă credeți că ați putea avea COVID-19, contactați unui doctor.

Reinfectarea cu COVID-19 este ceva de care ar trebui să-mi fac griji?

În cele mai multe cazuri confirmate de reinfectări, pacientul a fost mai întâi pozitiv pentru SARS-Cov-2, virusul care cauzează boala COVID-19, apoi la un moment dat a fost negativ înainte de a fi pozitiv pentru a doua oară. Deși au fost raportate câteva zeci de cazuri, acestea reprezintă un procent foarte mic din cele peste 45 de milioane de cazuri confirmate din întreaga lume, potrivit Universității Johns Hopkins.

Cu alte cuvinte, deși reinfectarea se poate întâmpla în circumstanțe foarte limitate, nu este o întâmplare obișnuită.

De unde știu dacă am fost reinfectat sau dacă COVID nu a dispărut niciodată?

Unele persoane care se simt bolnave săptămâni sau chiar luni după testarea pozitivă pentru COVID-19 pot prezenta încă simptome ca urmare a infecției inițiale, cunoscute sub numele de „transportatori cu distanță lungă”.

În alte cazuri, medicii au efectuat analize genetice pe probe de virus prelevate de la pacienți în timpul primei infecții și apoi din nou în timpul celei de-a doua. În cazurile în care aceste probe au prezentat diferențe semnificative genetic, oamenii de știință au ajuns la concluzia că sunt infecții separate, fără legătură.

Este mai bine sau mai rău, a doua oară, când primești COVID-19?

Cu majoritatea virușilor, o a doua infecție este, de obicei, mai ușoară decât prima, deoarece organismul a construit anticorpi împotriva ei. Cu toate acestea, nu este întotdeauna cazul și există încă multe despre SARS-CoV-2 care continuă să se dezvăluie. Cu unii viruși, chiar și având deja anticorpi pentru virus, pot fi înrăutățiri pentru o a doua infecție.

Pentru majoritatea pacienților care au avut COVID-19 de mai multe ori, simptomele au fost de obicei ușoare sau absente în întregime, cu o a doua criză cu virusul. Dar a doua boală, a unor pacienți, a fost de fapt mai gravă în comparație cu prima lor infecție. Este prea devreme să știm cu siguranță ce reacție este mai tipică, plus că există prea puține cazuri de studiat.

Sunt imun la COVID-19 dacă l-am avut deja o dată?

Sistemul imunitar este o rețea complicată de organe, țesuturi și celule care lucrează împreună pentru a proteja organismul împotriva bolilor. Există diferite grade de imunitate pe care le poți avea împotriva unui anumit agent patogen sau germen.

Medicii și oamenii de știință au evitat, până acum, să formuleze afirmații puternice cu privire la imunitatea durabilă la COVID-19. Potrivit epidemiologilor, reinfectarea este puțin probabilă în primele trei luni după testarea pozitivă a virusului.

Cum afectează reinfectările COVID-19 un potențial vaccin?

Nu vom ști cu adevărat până când unul sau mai multe vaccinuri nu vor fi aprobate și distribuite pe scară largă, dar medicii speră că vaccinurile împotriva coronavirusului vor oferi oamenilor cel puțin suficientă imunitate pentru a putea relua viața normală după ce vor fi vaccinați suficienți oameni. Asta pentru că, în marea majoritate a cazurilor, pacienții cu COVID-19 nu au apărut până acum să contacteze virusul a doua oară, ceea ce le dă oamenilor de știință o speranță că un vaccin va funcționa.

De fapt, cazurile de reinfectări cu coronavirus ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine cum să distribuie și să administreze cel mai bine un vaccin.

Mai trebuie să port mască sau distanță socială dacă am avut COVID-19?

Fiecare organizație de sănătate publică, inclusiv Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Organizația Mondială a Sănătății, recomandă același set de măsuri, de siguranță, pentru toată lumea, indiferent dacă au avut sau nu COVID-19 în trecut. (Singurele excepții sunt pentru cazurile de infecții active, care necesită protocoale și mai stricte.) Asta înseamnă măști, distanțarea socială, spălarea mâinilor, curățarea regulată a suprafețelor și tot ceea ce ne spun experții să facem de la începutul pandemiei.

Informațiile conținute în acest articol au doar scop educativ și informativ și nu sunt destinate ca sfaturi medicale sau de sănătate. Consultați întotdeauna un medic sau alt furnizor de sănătate calificat cu privire la orice întrebări pe care le-ați putea avea cu privire la o afecțiune sau la obiective de sănătate.

Sursă informație: https://www.cnet.com/health/if-you-already-had-covid-19-can-you-get-it-again-what-we-do-and-dont-know-about-reinfection/