Ceapa este o specie cultivată încă din antichitate

Ceapa este originară din Asia şi este o specie cultivată încă din antichitate, pe valea Nilului. Din Egipt, ea s-a răspândit în Europa, iar apoi în America. În prezent, cele mai mari ţări producătoare de ceapă sunt: Rusia, SUA, China, India, Turcia, Japonia, scrie cotidianulagricol.ro.

În condiţiile climatice din ţara noastră, ceapa este o plantă bienală sau trienală. În cazul cepei bienale, în primul an de cultură planta formează rozeta de frunze, tulpina falsă şi bulbul, iar în al doilea an formează florile şi seminele. Ceapa trienală se cultivă prin arpagic, în primul an se obţine arpagicul, în anul al doilea bulbul, ca parte comestibilă iar în anul al treilea, planta produce inflorescenţe şi seminţe.

Ceapa (Allium cepa) este o plantă bulboasă, cultivată atât pentru părţile subterane, cât şi pentru părţile aeriene. Aceasta se utilizează în alimentaţia oamenilor, în diverse preparate. Alături de substanţele nutritive, ceapa conţine şi substanţe volatile cu sulf, care au acţiune antibiotică. De asemenea, compuşii volatili aromatici din bulbii şi seminţele de ceapă au efect toxic pentru unele ciuperci, bacterii parazite şi nematozi.

Bulbul este un organ vegetativ de formă rotundă sau aplatizată şi rezultă din tulpina plantei, protejată de teci ce se suprapun. Frunzele sunt tubulare, fistuloase, acoperite de pruină. Tulpina floriferă apare în anul al doilea sau al treilea, are înălţimea de 50-150 cm şi este fusiformă. Seminţele sunt mici, cu tegumentul tare, de culoare neagră.

Plantele tinere pot rezista la temperaturi de până la -8℃, dar pentru a putea creşte, ceapa are nevoie de temperaturi de peste 18℃. Din cauza sistemului radicular slab dezvoltat, ceapa are nevoie de umiditate în sol pe adâncimea de 30-40 cm. Insuficienţa apei impiedică dezvoltarea bulbilor. Ceapa nu se va cultiva în locuri umbrite, având nevoie de 14-16 ore de lumină în perioada formarii bulbilor.