Ceaiul, elixirul vieții
Consumul ceaiurilor din plante este considerat un obicei sănătos. Extrem de benefice sunt cele BIO, fiind recomandate atât maturilor, cât și copiilor. De ce este mai bine să alegem ceaiul natural și nu pe cel din pliculețe, știe Mariana Percic, potrivit stiripozitive.eu
„Este vorba despre ierburi plantate pe meleagurile Moldovei, care sunt benefice sănătății, iar noi, din acest motiv, încercăm să le promovăm intens.”
Mariana Percic, antreprenoare
Pachetele cu patru, șase sau nouă feluri de ierburi sunt ambalate individual. Selectarea plantelor sută la sută BIO se va face la solicitarea clientului.
„Acestea sunt, în primul rând, naturale, BIO, sunt sigure – sunt culese din locuri sigure, curate, ferite de toți factorii dăunători, nu conțin coloranți sau alte substanțe chimice. Nu adăugăm absolut nimic în ele, decât ceea ce le-a oferit mama natură. Ambalajul lor, la fel, este unul deosebit și ne mândrim cu acest fapt, pentru că pe lângă ceaiurile naturale, acesta este ECO – din lemn, sticlă organică și vopsea pe bază de apă, fără miros și substanțe chimice în plus.”
Mariana Percic, antreprenoare
Până a ajunge la cumpărători, plantele au o cale lungă de prelucrare. Este nevoie de atenție maximă la fiecare detaliu, pentru ca ceaiul să aibă un gust deosebit.
„ Este un proces îndelungat. Durează aproximativ jumătate de an. Plantele se cultivă în diferite perioade de timp, în funcție de plantă, pentru că fiecare are perioada sa de cultivare, de culegere și de uscare. Mai întâi, planta se cultivă, apoi se culege, se usucă în spații special amenajate, aerisite și ferite de pătrunderea prafului sau a insectelor. Mai apoi, plantele sunt sortate manual, ambalate și livrate clienților.”
Mariana Percic, antreprenoare
Această afacere este zestrea Marianei, pe care vrea să o transmită generației următoare.
„Eu sunt motorașul acestei afaceri, dar pe lângă mine mai sunt încă trei persoane care contribuie la întregul proces. Bunicul meu, care are 75 de ani – îmi culege toate plantele pe care eu nu le cunosc atât de bine, în comparație cu el, care se ocupă cu acest lucru de 15 ani. Iar mama și bunica mă ajută la sortare.”
Mariana Percic, antreprenoare
Anteprenoarea vine cu câteva recomandări pentru iubitorii acestei băuturi. Plantele folosite la infuzii au componente active, cunoscute drept remedii naturiste împotriva diferitor afecțiuni.
„Depinde de plantă, întrucât fiecare are timpul său de infuzare și perioada când trebuie servită. În principiu, sunt două modalități de bază de preparare a acestora. Fierbem apa, punem planta în recipient, turnăm apa deasupra și lăsăm la infuzat 7-10 minute și mai apoi se bea. Iar cea de a doua modalitate e mai mult curativă –planta se fierbe deodată la foc, aproximativ cinci minute și mai apoi se bea.”
Mariana Percic, antreprenoare
Bând ceaiuri din ierburi, oamenii ajută în procesul de însănătoşire şi învață să fie conştienţi de rolul pe care îl au pentru propria bunăstare.
„Oferă o stare de liniște, contribuie la prevenirea anxietății, întăresc imunitatea și ajută organismul să lupte cu virozele și răcelile, la calmarea sistemului digestiv – în principiu, fiecare plantă are beneficiul său.”
Mariana Percic, antreprenoare
Sortimentele de ceai alb, verde şi negru sunt cel mai bine vândute în întreaga lume. Consumate pentru tratament, aromă sau, pur şi simplu, din plăcere, ele au aproximativ aceeași metodă de preparare, dar principalele elemente care influențeaza gustul sunt calitatea, apa folosita si temperatura apei.