Cea mai mică recoltă de porumb din ultimii 15 ani în România
România va înregistra în acest an cea mai mică producţie de porumb din 2007. Seceta pedologică a diminuat recolta cu aproximativ 40-50 la sută, în comparație cu anii trecuţi, a declarat, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
Oficialul a mai adăugat că producţia obţinută va asigura consumul intern al țării. Totodată, există posibilitate pentru export, fără a preciza deocamdată cantitatea totală de porumb boabe obţinută în 2022, scrie Agerpres, transmite, protv.ro.
Petre Daea, ministrul Agriculturii, România: „La porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafaţă, dar până la această dată producția medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obținea între 5 şi 6 tone la hectar. Este cea mai afectată cultură din cauza secetei”.
Ministrul Agriculturii a mai susţinut că va anunţa cantitatea exactă obţinută de fermieri în 2022, „când se va introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp”.
Petre Daea, ministrul Agriculturii, România: ” În orice caz, este cea mai mică producţie de porumb, care s-a obţinut în ultimii ani după integrarea în Uniunea Europeană (UE), deci din 2007. Fenomenul de secetă nu s-a manifestat numai la nivelul României, acesta a pus amprenta, din nefericire, pe producţiile multor ţări europene. Toate statele europene se confruntă cu greutăţi generate de secetă. Iată, schimbările climatice sunt o realitate, motiv pentru care căutăm şi soluţii în direcţia aceasta, pentru a susţine fermierii români”.
În ceea ce priveşte producţia totală de seminţe de floarea-soarelui, oficialul român a subliniat că a fost obţinută o cantitate dublă faţă de necesarul de consum al României.
Petre Daea, ministrul Agriculturii, România: „La floarea soarelui am obţinut peste două milioane de tone, ceea ce înseamnă dublu faţă de necesarul de consum al României. Este cam 70 la sută din producţia normală care se poate obţine în condiţiile României”.
Petre Daea a mai menţionat că anul agricol 2021/2022 a fost unul dificil, care i-a pus la grea încercare pe fermierii români, în condiţiile în care „seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga ţară”.