Cea de-a doua ediție a Festivalului Vinului de Autor a adunat 36 de vinării
DUMITRIȚA ALBU, reporter: „Festivalul Vinului de Autor, un festival cu și despre micii producători autohtoni, care ne reprezintă cu mândrie țara și ne încântă cu vinuri de calitate. Peste 36 de vinării din întreaga țară s-au adunat în curtea Muzeului Național de Istorie pentru a demonstra încă o dată importanța consumului local de vin. Să vedem ce ne rezervă acest eveniment. ”
Potrivit Președintelui Asociației Micilor Producători de Vinuri, Arcadie Foșnea, fiecare vin spune o poveste, iar fiecare producător este un creator. Festivalul oferă participanților ocazia de a-i descoperi pe acești artizani ai vinului.
ARCADIE FOȘNEA, Președintele Asociației Micilor Producători de Vinuri: „Micii producători sunt cei care, suntem cei care trăim cu această cultură, cultura vinului. Deci vinul este un produs socio-cultural și mă bucur că am ajuns la această etapă, pentru că ultimii 14 ani au fost, să spunem, o luptă. ”
Numărul micilor producători din Republica Moldova marchează o creștere exponențială în fiecare an, ceea ce demonstrează că sectorul vitivinicol este într-o continuă dezvoltare impresionantă.
ȘTEFAN IAMANDI, Directorul ONVV: „Din volumul de 6 mii de medalii pe care le-am obținut, 30 la sută sunt vinurile micilor producători. Este o cifră de semnificativă. Ei reprezintă, ei sunt mult mai flexibili micii producători. Ei cu mult mai ușor urmăresc trendurile. Cunoaștem că acum trendurile noi sunt spre vinurile rose, vinurile albe și vinurile spumante. Majoritatea producătorilor produc aceste vinuri pentru care sunt renumiți. ”
Adrian Digolean, secretar de Stat în cadrul MAIA, e evidențiat că prin vinuri ne integrăm, pas cu pas, în Uniunea Europeană, 50 la sută din producție fiind exportată în UE. Datorită micilor producători, această cifră crește exponențial și menține zonele rurale vii.
ADRIAN DIGOLEAN, secretar de Stat în cadrul MAIA: „Încă o dată vreau să menționez ceea ce am menționat și de pe scenă. Ei nu sunt mici producători. Ei sunt mulți. Ei sunt uniți. Ei sunt o forță. Ei sunt cei care au adus un suflu nou în sectorul vitivinicol al țării. Da, ei pe hârtie sunt mici producători, dar sufletul, dedicația și munca pe care o depun îi fac pe acești producători să fie mari. ”
Pavel Tătaru, mic producător de vinuri, consideră că festivalul este o oportunitate pentru expozanți de a se afirma, de a se promova și de a-și demonstra capacitățile.
TĂTARU PAVEL, mic producător de vin: „Am venit să promovăm vinurile micilor producători, festivalul fiind cu același nume, Festivalul micilor producători, să afle lumea despre vinurile noastre, să ieșim în țară cu ele și, pe urmă, poate și în Europa. ”
Cristina Olărescu consideră că interacțiunile cu oamenii sunt valoroase și îndeamnă vinificatorii să participe la diverse evenimente tematice.
CRISTINA OLĂRESCU, mic producător de vin: „Vreau ca cei care vor veni să ne deguste vinurile noastre, produse cu cea mai mare dragoste față de vița de vie, de Republica Moldova. Să fie mulțumiți și să mai revină la așa gen de evenimente. ”
Vizitatorii au rămas impresionați de catalogul divers prezentat la eveniment și așteaptă cu interes noile apariții din domeniul vinului de autor.
CORNELIU CUCU, vizitator: „Locația, organizarea, prezentarea, atmosfera, muzica, oamenii și vinurile, nu în ultimul rând. Eu sunt ferm convins că noi trebuie să susținem, în primul rând, producătorii autohtoni. În al doilea rând, vinificatorii mici, da sau producătorii de vin de autor, pentru că acestea sunt cartea de vizită a noastră și eu asta fac tot timpul. Promovez peste tot. ”
Cea de-a doua ediție a Festivalului Vinului de Autor a deschis seria de evenimente tematice dedicate promovării vinului local. În perioada următoare, evenimentele vor avea loc în Varșovia, Iași și București, cu planuri de extindere în Belgia, Olanda și Coreea de Sud, pentru a sprijini micii producători din întreaga lume.