Ce vor agricultorii

Agricultorii nu au fost auziți, iar din această cauză protestele lor au intrat într-o așa numită fază a treia. De această părere este expertul Igor Boțan, care a vorbit la dezbaterea publică „Ce vor agricultorii? Ce vrea sau nu vrea guvernarea?”, organizate de agenția de presă IPN.

Potrivit lui, fermieri au încercat să evidențieze prin acțiunile din ultimele zile importanța activității agricole pentru economia și bugetului țării.

Nemulțumirea lor este accentuată și de faptul că Parlamentul nu a întreprins nimic timp de trei luni, ba mai mult le-a ignorat revendicările din considerente de ordin politic. Protestatarii sunt ferm convinși că odată ce agricultura se va prăbuși, Moldova s-ar putea trezi într-o situație dezastruoasă.

Boțan a mai subliniat că anul 2020 este unul dificil nu doar pentru agricultură, dar și pentru politica moldovenească, care a fost electoral.

 „Evident, cei de la guvernare s-au îngrijit ca în anul electoral să ofere cadouri unor categorii de alegătorilor. Parlamentul a plecat în vacanță la mijlocul luni iulie și lunile care au urmat nu au muncit, pe când politica bugetar-fiscală trebuia pe sfârșitul sesiunii de vară să fie în linii mari gata, ca să existe predictibilitate. Nimic din aceste lucruri nu au existat. S-au terminat alegerile, iar la începutul lunii decembrie toată lumea a rămas șocată când au apărut zeci de proiecte nediscutate, încălcând legea privind transparența decizională. Nu s-a discutat nici cu agricultorii care din august au început protestele. Deputații votează politica bugetar fiscală și le spun că nu au bani, le dau câteva sute de lei la hectar, iar aceasta este insuficient pentru a achita datoriile și pentru a începe lucrările agricole în noul an.”

Protestul agricultorilor, consideră expertul, este împins în sfera politicului din cauza izolării internaționale a țării, punerii producătorilor moldoveni într-o situație defavorabilă față de statele vecine, dar și a lipsei negocierilor.