Ce vom face cu recolta de mere în acest an?
În Moldova, recolta de mere din anul curent va fi semnificativ mai mare decât cea din 2020, iar calitatea fructelor creează anumite îngrijorări, scriu specialiștii de la EastFruit. Din cauza ploilor, o parte din gospodăriile horticole din țară nu a reușit să țină sub control răspândirea bolilor în livezi. Ca rezultat, o parte semnificativă din fructele afectate vor fi bune doar pentru procesare.
Reprezentanții Asociației producătorilor de conserve de fructe și legume “Speranța Con” susțin că vor recomanda fabricilor ce produc concentrat de mere să achiziționeze cantitatea maximă posibilă de materie primă. Potrivit lor, există multe motive pentru a recurge la o astfel de strategie.
În primul rând, recolta de mere va fi de peste 600 mii de tone, iar indiferent de sezon – aproximativ jumătate din acestea sunt trimise la procesare. Astfel, din sezonul 2021-2022 vor merge la prelucrare aproximativ 250-300 de mii de tone de mere.
În al doilea rând, din cauza recoltei mai slabe de mere din 2020, o parte semnificativă a fructelor care nu au fost de cea mai bună calitate au fost depozitate la păstrare începând din toamnă. Drept urmare, fabricile nu au colectat în toamnă cantitatea planificată de materie primă.
În primăvară însă și mai ales în vara acestui an, la porțile lor s-au aliniat cozi de mașini încărcate cu mere nevândute din recolta 2020. Având în vedere acest lucru, pomicultorii și procesatorii trebuie să se înțeleagă la sfârşitul verii cu privire la livrările regulate şi programate de mere, la un preț reciproc avantajos.
În prezent, unele întreprinderi și-au anunțat interesul de a cumpăra mere de vară la un preț de până la 1,5 lei pentru un kilogram.
Totodată, se așteaptă o recoltă mai mare de mere și în Ucraina și Polonia. În aceste țări ponderea mărului tehnic va fi mai mică, prețurile însă pentru acesta fiind mai mari.
Prin urmare, la stabilirea nivelului prețurilor de comercializare a merelor destinate prelucrării, producătorii moldoveni de conserve ar trebui să țină cont și de acest factor.