Ce vom face cu merele în acest an?
Moldova este cel mai mare exportator de mere din regiune şi din țările din afara UE. Însă, în acest an producătorii vorbesc despre cererea extrem de redusă pentru măr, așa că încearcă să creeze capacități de stocare, în speranța că cererea se va majora în viitor.
De asemenea, comercianții nu se grăbesc să cumpere merele, deoarece nu există cerere pentru aceste fructe din partea practic singurei piețe de desfacere a ţării – Rusia.
Cu toate acestea, acei comercianți care deţin complexe de depozitare a fructelor sunt dispuși să cumpere mere de calitate bună direct din livezile producătorilor, deoarece aceștia adesea sunt nevoiţi să-l vândă la un preț de circa 4 lei pentru un kilogram.
Totuşi, prețul mediu de vânzare al unui măr în Moldova în acest moment este semnificativ mai mare decât în 2018. Atunci, în a doua jumătate a lunii septembrie, prețurile pentru majoritatea soiurilor de mere vândute din livadă au scăzut chiar la 2 lei per kilogram. La prețurile care au fost în 2020 pe piaţă, nimeni nici nu îndrăznește să viseze în acest an.
Analiștii EastFruit atrag atenția asupra unui factor important care distinge sezonul 2020/21 de sezonul 2018/19 – la moment capacitatea de stocare a merelor în ţară este mult mai mare decât acum trei ani. Aceasta înseamnă că, cel mai probabil, în anul curent va fi stocată o cantitate record de mere. Chiar și așa, participanții la piață vorbesc despre un deficit al spaţiilor de depozitare.
A doua diferență este producția de mere în Rusia. În trei ani, aceasta a crescut atât de mult încât acoperă întregul volum al exporturilor de mere din Moldova. Desigur, acest lucru nu înseamnă că nu există cerere pentru merele moldoveneşti în Federația Rusă, însă indică o scădere semnificativă a acestei cereri.