Ce va decide UE asupra a treia doze de Pfizer?

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) se așteaptă să ia o decizie la începutul lunii octombrie cu privire la posibila utilizare a unei a treia doze a vaccinului Pfizer-BioNTech (PFE.N), COVID-19, a declarat pentru Reuters o sursă cu cunoștințe directe despre acest subiect.

 

Aceasta va fi prima decizie a autorității de reglementare a medicamentelor din UE cu privire la doza suplimentară, a spus sursa, după ce miercuri Food and Drug Administration din SUA a autorizat o a treia doză de Pfizer pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și mai mult, toate persoanele cu risc ridicat de boală severă și alte persoane care sunt expuse în mod regulat la virus.

 

„Decizia EMA cu privire la a treia doză de Pfizer este așteptată pentru începutul lunii octombrie”, a declarat sursa, refuzând să fie numită din cauza caracterului sensibil al subiectului.

 

Pfizer a refuzat să comenteze, în timp ce BioNTech nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.

 

Autoritatea de reglementare a UE a declarat pe 6 septembrie că a început evaluarea datelor prezentate de Pfizer și BioNTech pentru o doză suplimentară care trebuie administrată la șase luni după a doua doză la persoanele cu vârsta de 16 ani și mai mult.

 

Moderna (MRNA.O) este, de asemenea, așteptată să transmită în această lună date către EMA privind doza sa de rapel, se arată într-un document al UE.

 

Într-o opinie emisă la începutul lunii septembrie și republicată de EMA, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a declarat că nu există o nevoie urgentă de a administra doze suplimentare persoanelor complet vaccinate din populația generală.

 

Dar a precizat, de asemenea, că ar trebui să se ia deja în considerare administrarea de doze suplimentare pentru persoanele cu un sistem imunitar foarte slăbit, ca parte a vaccinării primare.

 

Multe state UE au decis deja să o administreze, în ciuda faptului că se confruntă cu riscuri juridice mai mari, fără o decizie oficială în acest sens din partea EMA.

 

Peste 70% din populația adultă a UE a fost deja vaccinată complet, iar blocul comunitar a asigurat o aprovizionare amplă cu vaccinuri de la mai mulți producători.