Ce spun specialiștii despre recolta de struguri din acest an

În aceste zile, însorite de toamnă, forfota a împânzit podgoriile din țară. Viticultorii speră să obțină un vin cât mai bun și profituri pe măsura investițiilor făcute.

Reporter: Recolta din acest an este bună?

Alexandru Alexeev, reprezentant Combinat de Vinuri: Calitatea strugurilor este bună, chiar dacă am avut multe ploi, strugurii nu sunt afectați de boliEu cred ca vinul va fi foarte bun mai ales că acum culegem strugurii Viorica, care este un soi de struguri autohton.

Chiar dacă recolta de struguri este bogată, unele vinării cumpără materie primă și de la alți producători.

Sorin Maslo, director, Combinat de Vinuri: Plantațiile noastre viticole nu ne asigura în totalitate de câtă poamă avem nevoie și cumpărăm și de la alți producători. Cumpărăm la prețurile de piață care sunt. Oferim un preț mediu care este, 6 -8 lei, în dependență de soiuri.

În contextul majorării cheltuielilor de producție, statul ajută vinificatorii.

Sorin Maslo, director, Combinat de Vinuri: Da, desigur că cheltuielile sunt mai mari pentru că au crescut costurile în primul rând la materialele energetice și bineînțeles, ca și alți producători agricoli am primit subvenționare pentru combustibilul pe care l-am utilizat la lucrările agricole.

Situația din regiune a afectat exporturile, însă vinificatorii încearcă să facă față provocărilor.

Sorin Maslo, director, Combinat de Vinuri: Deja am făcut modificări și ne-am conformat tuturor nodurilor logistice, am reorientat logistica de export către Portul Constanța, la fel și cu cele care erau în tranzit, în Ucraina.

Reporter: Care sunt principalele state care importă vinurile moldovenești?

Sorin Maslo, director, Combinat de Vinuri: România, SUA, China, Coasta de Fildeș.

Ministerul Agriculturii prognozează că producția totală poate fi în acest an de 520.000 de tone de struguri, în creștere față de cele 490.000 de tone de anul trecut. Recolta se împarte aproape egal în struguri de masă și struguri din soiuri tehnice pentru producția de vin. Cantitatea de struguri care va ajunge să fie prelucrată poate atinge circa 265.000 de tone, ceva mai mult decât în 2021.