Ce soiuri de grâu rezistă mai bine la ger

Fiind planta celor patru anotimpuri, grâul de toamnă este supus rigorii iernilor lungi şi geroase, încă din primele stadii de vegetaţie, scrie revista Lumea Satului .

Ca să ierneze bine, la venirea iernii plantele de grâu trebuie să fie bine înrădăcinate şi înfrăţite. Aceste condiţii sunt asigurate când grâul a fost semănat în epoca optimă prin lucrări de bună calitate, iar condiţiile climatice din toamnă au fost favorabile.

Rezistenţa la iernare este cu atât mai mare, cu cât la intrarea în iarnă, plantele au fost supuse procesului de „călire“ rezultat din alternanţa zilelor de toamnă cu temperaturi de 10-15°C cu cele din timpul nopţii, de 0-5°C. Cu această ocazie au loc şi o concentrare a sucului celular şi o acumulare a substanţelor de rezervă în nodul de înfrăţire, care fac ca plantele de grâu să reziste mai bine la ger.

Faza de „călire“ poate dura 17-28 de zile, după care plantele pot rezista la geruri de -15°C la -18°C, la nivelul nodului de înfrăţire.

Pentru ţara noastră este foarte important să cultivăm soiuri rezistente la ger, cum ar fi soiurile româneşti.

Pe toată durata iernării plantele de grâu, nu intră în repaus total, ci sunt supuse unor procese fiziologice mai puţin vizibile, numite de unii criptovegetaţie. În această fază se formează celule noi la nivelul radicular şi foliar, iar în conul de creştere o diferenţiere a celulelor, din care mai târziu se va dezvolta spicul.

În această etapă are loc instalarea elementelor de producţie şi de aceea este important să urmărim atent parcurgerea perioadei de iarnă. O caracteristică fiziologică a grâului o constituie absorbţia azotului la temperaturi scăzute şi utilizarea lui la formarea creşterilor amintite, care reprezintă primordiile producţiei de grâu .

Cunoscând această particularitate, reiese importanţa aplicării îngrăşămintelor cu azot, în ferestrele iernii sau în primăvară foarte timpuriu, asigurând plantelor o putere de regenerare şi creştere mai intensă şi astfel o pornire mai timpurie în vegetaţie a grâului în primăvară şi, cum s-ar putea spune, luarea unui start bun pentru o recoltă mănoasă.

Ing. agronom Vladimir Goncearu