Ce-și doresc, de 8 martie, moldovencele care muncesc în Italia

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită nu doar acasă, ci și în țările în care au emigrat conaționalii noștri. Drept că, în Moldova, această zi este una cu adevărat una specială. Și dacă acasă, de 8 martie fiecare femeie este răsfățată cu flori, cadouri și cuvinte alese, printre străini e cu totul altfel.  

În acest an, moldovencele din Italia nu-și doresc flori sau cadouri, ci să fie Pace în lume. Războiul din Ucraina a făcut să le fie frică pentru viața lor,  a copiilor, rudelor și cunoscuților. Unele își fac poze la întâlnirile cu prietenele din pribegie, zicând că nu se știe când se vor mai revedea. Fiind departe de focarul conflictului armat, italienii încearcă să le încurajeze pe aceste femei cărora le-au încredințat părinții și casa.

Michele: „Mă numesc Michele și sunt primul fiu dintre cei nouă copii ai doamnei Grazia, de care doamna Nadia are grijă. Mama mea are boala Parkinson și demență. La început, nu era de acord să fie asistată de o persoană necunoscută, dar după ce a cunoscut-o pe doamna Nadia, între ele s-a stabilit o relație de prietenie. Mama mea e foarte mulțumită să fie ajutată de Nadia și toată familia apreciază serviciul făcut de aceasta.”

Pier Luigi: „Bună ziua! Mă numesc Pier Luigi, trăiesc în Italia, la Brescia. Sunt aproape trei ani de când mama este supravegheată de o doamnă moldoveancă, Ludmila. Are grijă de ea în plan personal, gătește la bucătărie, face curat în casă sau îi ține companie toată ziua. O asistă pe mama 24 de ore din 24. Noi suntem foarte mulțumiți de prezența ei în casa noastră și de lucrul pe care îl îndeplinește.”

Martie Federico: „Bună ziua! Mă numesc Federico și v-o prezint pe Catia, o doamnă moldoveancă, badanta mătușei mele. Am avut mare noroc de ea, pentru că e foarte inteligentă și pune multă pasiune în ceea ce face. La fel pot să spun și despre alte badante care îndeplinesc un lucru dificil. Înainte de a cunoaște-o pe Catia, credeam că această meserie este ca oricare alta, dar nu este așa. Greul constă în aceea că ele vin aici de departe, fără familie, rupte de viața de acasă, aflându-se în singurătate. Deși e doar cu mătușa mea în locuință, noi încercăm să o ajutăm să nu se simtă singură.”

Potrivit ultimelor date ale Asociației „Asso Moldave”, în Italia se află în jur de 150 000 de cetățeni cu pașaport moldovenesc. În realitate, numărul ar putea fi mai mare, întrucât mulți moldoveni dețin și cetățenia română, iar după 10 ani de ședere acolo, emigranții pot primi cetățenia Italiei.

 

Material realizat de Pașuta Gonța.