Ce recoltă de struguri se așteaptă în acest an
De la suc, gem, stafide, la vin, strugurii pot fi consumați într-o varietate de modalități și au multe beneficii pentru sănătate. Fructele-vedetă ale toamnei au o istorie de 8.000 de ani, primele plantații au apărut în Orientul Mijlociu. Cu timpul, vița-de-vie a ajuns să fie cultivată în toată lumea, iar de ani buni, podgoriile frumoase și vinurile deosebite sunt o carte de vizită a țării noastre.
„Și dacă satul Scoreni este cunoscut pentru că aici se fac cele mai multe butoaie din Moldova, de ce să nu vedem și viile din Scoreni, în care crește și se dezvoltă și vii bogate? Cu mare drag ne-a primit tanti Claudia. Vă salutăm!
– Bună ziua.
– Sunteți mulțumită de vie și roada din acest an ?
– Sunt foarte mulțumită, doar că nu știm cum o vom realiza. spune Claudia Staver, viticultor, s. Scoreni, r. Strășeni
Anul acesta, recoltarea strugurilor întârzie din cauza condițiilor climaterice, chiar dacă toate lucrările necesare au fost făcute la timp.
„Ea mai trebuie să se coacă, nu are dulceață. Anul acesta cu două săptămâni e mai târziu timpul. Am făcut toate lucrările necesare, am curățit-o, am legat-o, am și stropit-o, nu am prea prășit-o și mai bine s-a păstrat. Când mergeam prin ea cu tractorul, ea mai rău se păstra, oare că de la pământ se ridica boala în sus, dar anul acesta e tare frumoasă.”
Secretul unui vin bine făcut constă în atenție la detalii. Un vin care te cucerește de cum e turnat în pahar se face respectând fiecare etapă a procesului.
„Dacă să o prelucrăm acum la vin, ce va ieși?
Încă e devreme, nu are dulceață. Noi vom face vin din ea, dar mai târziu, cred că pe la sfârșitul lui septembrie, începutul lui octombrie, dacă va fi frumos. Dacă va fi ploios, nu știm ce vom face anul acesta.”
Dacă creșterea unei recolte bogate este la voia Domnului, atunci realizarea acesteia depinde de capriciile exportatorilor.
„- Unde o realizați, de obicei?
– Dacă vin cumpărători, o realizăm, dacă nu, stăm cu ea pe deal. La noi vin și o iau la frigidere, o cumpără din sat, vin camioanele și o iau.
Ne temem că nu o vom putea realiza. De stricat, nu se strică, dar nu se coace. Acră nu o primește nici la frigider, nici nicăieri, nici la vinării, dar poate se va coace. Anul trecut a fost mai puțină, dar la 20 septembrie ne-am apucat toți de cules. Am cules-o, ne-au promis un preț și ne-au dat cu totul altul. Ne-au promis 8, dar au dat 6. ”
Anul acesta, recolta de struguri va fi cu 15% mai mare decât anul trecut și va constitui circa șase-nouă tone la hectar.