Nicio o umbră de speranță pentru o ameliorare a situației critice cu care se confruntă Moldova. Ba din contra, lucrurile par să devină și mai tragice din toate punctele de vedere. Cel puțin asta a lăsat să se înțeleagă președintele Moldovei Maia Sandu, într-un briefing de presă, în care a rezumat ședința Consiliului Suprem de Securitate din 24 septembrie.
Astfel, cea mai nouă problemă, dar și cea mai gravă, ar surveni în urma escaladării conflictului din Ucraina, inclusiv a riscului unor incidente nucleare, a declarat șeful statului.
Maia Sandu, președintele Moldovei: „În prezent, riscul folosirii armelor nucleare este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil. În acest context, s-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventualitatea consecințelor unor incidente nucleare. Pregătirea pentru un eventual flux sporit de refugiați.”
Tot din cauza războiului din Ucraina există și riscul de mobilizare a moldovenilor din raioanele de Est ale țării, mai zice președintele țării.
Maia Sandu, președintele Moldovei: „Există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de Est ale țării. Pentru a descuraja asemenea acțiuni analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului.”
Nu avem nicio siguranță nici în sectorul energetic, unde, susține Maia Sandu, Moldova mai are rezerve de gaze naturale doar pentru luna octombrie.
Maia Sandu, președintele Moldovei: „Republica Moldova sau mai bine zis Moldovagaz are un contract. În conformitate cu acest contract, începând de la întâi octombrie prețul trebuie să scadă semnificativ pentru consumatorii din Republica Moldova și e de datoria celor de la Gazprom să-și respecte obligațiunile contractuale. Dacă o vor face sau nu – vedem.”
Potrivit șefului statului, CSS a aprobat o serie de recomandări, inclusiv creșterea vigilenței și actualizarea planului de acțiuni corespunzător noilor riscuri, monitorizarea riguroasă a situației în regiunea transnistreană și descurajarea implicării populației din această zonă în activități de mobilizare desfășurate de Federația Rusă. De asemenea, instituțiile responsabile sunt îndemnate să se pregătească pentru un eventual flux sporit de refugiați, aprovizionarea cu resurse energetice alternative în cazuri de urgență și să fie verificate planurile de contingență, în caz de incidente nucleare.