Procurarea şi consumarea produselor cum ar fi carnea, mezelurile, peştele, lactatele, ouăle sunt cele mai periculoase alimente pe timp de vară, mai ales în zilele toride.
ANSA atenţionează populaţia asupra mai multor reguli, care urmează a fi respectate în perioadă caniculară, pentru a ne feri de la toxinfecţii alimentare.
Pentru a evita situațiile în care pot fi achiziționate produse neconforme, ce pot pune în pericol sănătatea și chiar viața, se recomandă consumatorilor să fie atenți la câteva aspecte: să achiziționeze produse alimentare din locuri autorizate , în cazul constatării unor nereguli, să depună reclamații în conformitate cu legislația.
Produsele alimentare, în special cele perisabile, trebuie să fie vândute în condiții termice adecvate. Totodată, trebuie să fie asigurate cu un marcaj, ce ar aduce la cunoștința toate mențiunile prevăzute în lege.
Organizarea și desfășurarea evenimentelor au dreptul de a o practica numai operatorii din businessul alimentar.
De asemenea, ANSA recomandă să fie acordată o atenţie deosebită organizării ieșirilor familiale, meselor în aer liber. Pentru aceasta produsele alimentare trebuie să fie alese cu mare atenție, fiind excluse cele perisabile și necesită regim termic special pentru păstrare. Totodată, se recomandă folosirea ambalajelor izotermice.