Ce produse noi găsiți la Târgul Mierii

Zeci de albinari din țară și-au dat întâlnire la Târgul Apicol 2021. Evenimentul se desfășoară în Parcul Catedralei din Capitală.

Apicultorii au adus miere, ceară, polen, bucăți de fagure și chiar tinctură de propolis. Vizitatorii au posibilitate să guste produsele înainte de a le procura, iar primii cumpărători au reușit să-și facă plinul, încă de la primele ore ale dimineții.

„Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova, tradițional, an de an, în preajma zilei de 19 august, Ziua Apicultorului, organizăm târguri cu expunerea produselor ce le-am obținut de-a lungul anului.”

Ion Maxim, președinte, Asociația Apicultorilor din Moldova

Ion Maxim, președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova a făcut și niște totaluri la sfârșit de sezon.

„Acum, ne aflăm la finele sezonului. Pentru noi, apicultorii, anul apicol începe pe 1 august, culesul mierii însă mai durează în unele regiuni. Sunt ultimele culesuri de miere la floarea-soarelui și mierea poliforă. Comparativ cu anul 2020, care a fost un an cu multe intemperii, anul acesta, la fel, ne-a făcut câteva surprize, dar e mult mai bun. Sperăm că cantitatea de miere ce o producem și care va fi exportată va fi mai mare, căci anul trecut am exportat 3385 t.  ”

La târg, puteți găsi miere de tei, salcâm, lavandă, salvie, miere de floarea-soarelui sau de hrișcă.

„Astăzi, am venit la târg cu miere de trei feluri. Avem miere de primăvară, de flori, avem miere de salcâm, miere de tei și miere de flori de toamnă. Anul acesta a fost mult de lucru, respectiv, din primăvară, ne-am și bucurat cu miere, începând cu cea de primăvară, de salcâm. La tei, am avut de suferit.”

Ștefan Cojocari, apicultor, s. Bălăbănești, r. Criuleni

Unii apicultori au venit și cu produse inovative.

„Acesta este un mix din caise uscate, migdal, care sunt bogate în vitamine și minerale, iar mierea din mix e de salcâm care se asociază.”

Vera Bivol, apicultor, s. Răzeni, r. Ialoveni

„Păstura este pâinea albinei, când e lipsă de polen. Păstura se produce din polen, până la stup ea așa și se numește, iar atunci când nimerește în stup, albinele îi mai adaugă elemente, iar cu păstură hrănesc puii, lipsa păsturii nu permite dezvoltarea albinii.”

Grigore Scutari, apicultor, r. Basarabeasca

„Noi punem fantezia în mișcare, astfel interesăm clientul. Avem sort de miere de tei, miere de mai, de flori, dar pe lângă toate acestea mai avem și un mix de cremă-miere, miere de ciocolată. În componența mixului este mai multă miere, dar mai adăugăm cacao și nuci, o „nutella” naturală .”

Maxim Mighileț, apicultor

Cel mai mic apicultor prezent la târg are doar 12 ani și este convins că-i va reuși să creeze o afacere cu miere. Vadim le știe pe toate, începând de la extrasul mierii, până la cum trebuie îngrijite albinele. În modesta sa carieră de apicultor, băiatul a primit și câteva înțepături, dar spune că sunt pentru binele sănătății sale.

 „Mierea mea preferată este cea de mentă, salvie, levănțică, coliandru, are puțin și din floarea soarelui și mentă. Această miere este foarte gustoasă, foarte folositoare pentru sistemul nervos. Tata îmi explică despre proprietățile mierii, el îmi spune din ce este mierea, atunci când îl întreb. Eu îl ajut să mute albinele, extragem mierea, chiar recent am extras.”

„Vreau ca anul următor să încep să creez propria prisacă. Tata îmi va da câțiva stupi.  Am fost înțepat de albini, dar deja m-am obișnuit. Îl ajut pe tata din copilărie, acum am 12 ani.”

Vadim Novac, apicultor, or. Comrat

Târgul Apicol va fi deschis în fiecare zi, până la ora 20:00. Acesta se va desfășura până duminică, 22 august.

Evenimentul este la a șaptesprezecea ediție.