Ce prevede noul concept privind subvenționarea în agricultură?
În contextul crizelor din sectorul agricol, dezvoltarea și modernizarea agriculturii durabile a devenit o prioritate în Republica Moldova.
În acest sens, a fost creat un grup de lucru care lucrează la noul concept privind subvenționarea sectorului, pentru a crește investițiile în domeniu, dar și economia națională.
Despre acest lucru a declarat vicepreședintele comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară, Iurie Pasat, în cadrul emisiunii „Actualitatea La Raport”.
„Este un grup de lucru care lucrează la conceptul privind subvenționarea în agricultură pentru perioada 2023-2027. Acolo se prevede ca subvenția alocată fermierului să aducă într-adevăr plus valoare. Până acum noi nu am avut plus valoare, noi am acordat bani, dar efect nu prea am avut.”
Oficialul afirmă că actualul mecanism de subvenționare nu încurajează fermierii pentru a spori calitatea și productivitatea.
„Noi toți strigam că vine laptele din Ucraina, nu avem ferme, le-am distrus. Statul s-a gândit să subvenționeze per cap de animal, inițial a fost 7000 de lei, după care am majorat la 10.000 de lei pentru cap de animal. Până la urmă, efect nu a fost, s-a mărit numărul de animale, iar moldoveanul nu mai vedea vaca, dar vedea câte 10.000 de lei. La 50 de vaci, vedea 500.000 de lei și cu asta se limita, chiar dacă dădea doar câțiva litri de lapte.”
Autoritățile promit crescătorilor de animale subvenții directe per litrul de lapte și kilogramul de carne, cu scopul de a redresa situația din sectorul zootehnic, aflat la pământ.
„Acum, în noul concept, ca să avem rezultatul scontat, ca banul care va fi alocat în sectorul zootehnic să fie plătit per litru de lapte livrat conform facturii, noi scoatem așa economia în alb. Astfel, va fi un beneficiu, fiindcă automat producătorul de lapte va face regulă în ferma lui. Vaca care dă cinci litri de lapte, pur și simplu va fi sacrificată și lăsată doar cea care dă 20 de litri de lapte, ca să fie rentabil. Automat, acest lucru va genera locuri de muncă.”
Iar ca fermierii să obțină un profit mai mare din cerealele pe care le cultivă, statul va subvenționa și construcția depozitelor, ca acestea să fie păstrate și vândute ulterior la un preț mai avantajos.
„Ca banul să aducă plus valoare țării, noi trebuie să investim în depozite, în mini fabrici de prelucrare. Vă dau un exemplu: acum țăranii de ce vin și bat la ușă sau blochează Piața Marii Adunări Naționale, fiindcă sunt săraci, dar de ce sunt săraci, fiindcă vând de pe câmp la prețuri de nimic. De aceea, noi am subvenționa construcția depozitelor, fermierul va depozita producția agricolă. De exemplu: un fermier care are 100 de hectare și o roadă de trei tone de grâu la hectar, dacă le depozitează, practica ne arată că în câteva luni prețul se poate majora până la un leu. De aici avem 300.000 de lei adăugător, care pot acoperi multe cheltuieli.”
Conform datelor Biroului Național de Statistică, în acest an, a scăzut producția de vite, porci, ouă și lapte atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației.
Singura creștere a fost înregistrată în cazul producerii de carne de pasăre în întreprinderile avicole.