Ce vor face autoritățile, în contextul embargoului impus de Rusia?

Din data de 15 august, Federația Rusă introduce restricţii temporare la importul de produse vegetale din Republica Moldova, din cauza încălcării repetate a cerințelor de carantină. Declarația a fost făcută de Iulia Melano, consilier al șefului Rosselhoznadzor, potrivit Ria Novosti.

Cu o zi înainte, agenția a raportat o creștere a numărului de cazuri de depistare a „obiectelor de carantină” în produsele importate din Moldova.

Rosselhoznadzor a emis un comunicat în care afirma că în anii 2021 și 2022, în produsele vegetale primite din Moldova au fost 93 de cazuri de detectare a 11 tipuri de dăunători periculoşi şi că în luna iulie a avertizat Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentară (ANSA) de la Chișinău despre riscul introducerii de restricţii, dacă problemele nu sunt eliminate.

„Partea moldovenească a fost informată în mod repetat de acest lucru de către Rosselkhoznadzor. Cu toate acestea, nu a existat un răspuns adecvat din partea lor. Măsurile luate de partea moldovenească pentru a respecta cerințele fitosanitare internaționale și ruse la furnizarea de produse reglementate către Federația Rusă sunt insuficiente. Având în vedere cele de mai sus, pentru a proteja teritoriul Federației Ruse de pătrunderea și răspândirea obiectelor de carantină, se introduc restricțiile de mai sus”, a spus consiliera șefului Rosselhoznadzor, Iulia Melano.

Au fost interzise spre import în Rusia produsele agricole din raioanele: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuzia și municipiile Chișinău și Bălți. Doar raionul Dubăsari și cele din stânga Nistrului nu sunt vizate.

ANSA deocamdată nu a comentat decizia anunţată de Rosselhoznadzor şi motivele invocate de autoritatea rusă.

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari afirmă că că despre această decizie a Federației Ruse se știa încă de acum o lună, iar fostul și actualul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare erau la curent.

„Foarte important, acum, ar fi reacția autorităților noastre la situația în sectorul agrar, care se agravează pe zi ce trece. Embargoul, care va intra în vigoare din 15 august, este încă un argument forte pentru introducerea stării de urgență în agricultură”, a declarant Slusari.

Potrivit fostului deputat, acum rolul crucial la nivel guvernamental aparține ministrului Agriculturii și este necesar de a aplica urgent planul de susținere a agricultorilor afectați de secetă și embargoul rusesc, care a fost propus de Asociația „Forța Fermierilor”:

„Majoritatea măsurilor din acest plan nici nu necesită alocarea mijloacelor financiare din bugetul de stat, deși introducerea stării de urgență ar ajuta autorităților să negocieze cu partenerii externi atragerea unor resurse pentru acoperirea financiară parțială a pierderilor fermierilor. Este un test important pentru guvernare în raport cu producătorii agricoli.”

Amintim că, în martie, Rosselhoznadzor a ridicat toate restricțiile la importul produselor moldovenești de origine vegetală în Rusia, fără a ține cont de restricțiile impuse unor întreprinderi.

Moldova a furnizat Rusiei 168.000 de tone de produse vegetale în 2022, cele mai multe importuri fiind merele, prunele, strugurii și cireșele.