Distractiv pentru oameni, dar distrugător pentru păsări și animale

Pentru unii – distracție maximă de sărbători, pentru alții – un calvar. Petardele și focurile de artificii sunt nocive pentru toată lumea. Și dacă pisicile sau câinii pe care îi ținem în casă pot fi protejați, păsările au cel mai mult de suferit. 

SILVIA URSUL, ornitolog: 

Un efect imediat al focurilor de artificii folosite intens în noaptea de Revelion este moartea, care survine la scurt timp după ce păsările speriate de focurile de artificii care au loc simultan în diverse locuri unde ele obișnuiesc să înnopteze în liniște…moartea survine imediat după ce aceste păsări dezorientate se lovesc de ziduri, pereți, sticlă, garduri. Un alt efect este că păsările trec printr-un șoc și un stres imens atunci când sunt supuse unui bombardament luminos și auditiv în noaptea de Revelion.

Chiar dacă aceste acțiuni ale oamenilor nu sunt de fiecare dată letale pentru păsări, oricum acestea sunt nevoite să zboare prin nori toxici de fum, să inhaleze compuși chimici, care rămân în atmosferă timp de mai multe ore sau zile și poluează aerul. Expunerea la aceste particule este periculoasă pentru copii, bătrâni și adulții cu probleme cardiace sau de respirație.

ION BULMAGA, șef Inspectoratul pentru Protecția Mediului: La capitolul utilizării focurilor de artificii și altor materiale explozibile, în legislația de mediu nu sunt preconizate careva norme. Mai degrabă, acel domeniu ține de Agenția Pentru Supraveghere Tehnică, ei sunt cei care de obicei reglementează condițiile de păstrare, de utilizare a acestor materiale.

Dacă totuși vă doriți câteva clipe de spectacol, specialiștii recomandă să nu mergeți pe mâna oricui, ci doar pe cea a experților în arte pirotehnice, să nu lansați focuri de artificii în spațiile verzi și să încercați s-o faceți cât mai repede, fără a ține ore întregi cerul „aprins”.