Ce cred primarii despre referendumul inițiat de șeful statului

Tot mai mulți primari și-au manifestat public sprijinul pentru referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Declarațiile edililor vin după ce președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a plebiscitului.

Edilii localităților susțin că cetățenii simt deja avantajele cursului european, prin proiectele realizate pentru comunități, cu sportul proiectelor europene. Declarațiile au fost făcute de primarii orașelor Sîngera și Sângerei, în cadrul emisiunii Concluzii Politice de la postul nostru de televiziune

ARCADIE COVALIOV, primarul orașului Sângerei: „Activitatea primarului și gestionarea corecta a banilor, arată calea corectă a țării. Fondurile pe care noi le-am adus  în orașul Sângerei, de fapt sunt majoritatea bani europeni. Prin activitatea noastră, noi deja muncim ca să înțeleagă orice cetățean ca unica cale și partid care ar trebui să ne unească este partidul Europa, pentru toată lumea.”

VALERIU POPA, primarul orașului Sîngera: „Bineînțeles că noi susținem acest referendum necondiționat. Vom participa împreună cu populația din orașul Sîngera, și vom vota pentru integrare. Dacă așa a decis puterea centrală că este nevoie de acest referendum, atunci vom sprijini. Din punctul meu de vedere nu există altă cale, acest lucru este foarte clar.”

În timp ce mai mulți politicieni de opoziție s-au pronunțat împotriva referendumului și îndeamnă alegătorii să boicoteze plebiscitul, Arcadie Covaliov este convins că cetățenii vor vota pentru integrarea europeană.

ARCADIE COVALIOV, primarul orașului Sângerei: „Eu știu că noi vom obține o victorie zdrobitoare. Majoritatea populației va vota ca să ne integrăm în Uniunea Europeană și juridic, nu doar geografic. Noi vedem unde este stabilitate, umbrela securității, corectitudine, și la ce dezvoltare au ajuns țările europene pe parcurs.”

În cadrul unei conferințe de presă, Maia Sandu a spus că referendumul va avea loc cel mai probabil, în luna octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Totodată, unii analiști politici susțin că în acest fel Maia Sandu ar încerca să obțină un scor mai mare la alegerile din toamnă, iar alții – că, dacă referendumul va avea loc într-o altă zi, nu va aduna suficienți oameni la urne.