Ce cred experții despre reforma universităților?

Reforma învățământului superior și a domeniului de cercetare, anunțată recent de Ministerul Educației s-a dovedit a fi o surpriză pentru toată lumea. Potrivit economistului Veaceslav Ioniță este o schimbare importantă, însă graba cu care se face poate dăuna mai mult decât să ajute. Analistul vorbește despre patru dimensiuni cu impact fără precedent în Moldova.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice: ”Această reformă în primul rând prevede comasarea Centrelor Universitare cu Centrele de Cercetare Științifică. În Europa și în țările dezvoltate este o practică când învățământul este împreună cu cercetarea. În RM, noi avem universități unde noi pregătim studenții și avem centre de cercetare care erau în jurul Academiei de Științe. Eu cred că această intenție de a comasa aceste centre este una benefică.”

În opinia sa, în urma unirii efortului intelectual, material, financiar, vor avea de câștigat atât universitățile, cât și centrele de cercetare. Studenții vor putea fi implicați în cercetări, iar ultimii vor putea lucra cu studenții.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice: Unica ce mă îngrijorează este că un așa un lucru despre care se discută cel puțin vreo 15 ani, atât de brusc are loc.”

Al doilea lucru, care a trezit cele mai multe reacții vizează comasarea universităților.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice: ”Eu o consider benefică, dar trebuia de făcut într-o manieră în care să nu se trezească rectorii dimineața că ei mâine nu mai sunt.”

Al treilea element al reformei care îngrijorează, susține specialistul, este comasarea Universității de Stat din Tiraspol, care este refugiată în Republica Moldova. Universitățile refugiate sunt din zonele de conflict și trebuie să devină un instrument de soluționare a acestuia.

 VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice: Eu cred că Republica Moldova va fi prudentă și va trata subiectul Universității refugiate din Tiraspol astfel, deoarece trebuie să se întoarcă înapoi, după ce va fi soluționat conflictul din stânga Nistrului. Va trata acest subiect împreună cu Georgia și Ucraina, ca să fie un subiect unic în negocierile cu UE.”

Expertul a mai menționat că în prezent, în stânga Nistrului, sunt circa 11 mii de studenți, ale căror acte de studii, eliberate de către actuala universitate din Tiraspol, sunt nerecunoscute, iar Republica Moldova trebuie să ajute acești tineri să aibă acte legalizate și să fie încadrați oficial în câmpul muncii din Republica Moldova sau din altă țară. De asemenea, potrivit expertului, Chișinăul trebuie să aibă instrumente de apropiere a malurilor Nistrului.

Cel de-al patrulea element ține de faptul că „această reformă va însemna cel mai mare proiect imobiliar din istoria Republicii Moldova”.

 VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice: ”Nimeni nu și-a pus întrebarea, dar în Chișinău, pentru cel mai mult această reformă afectează Universitățile din Chișinău, vor apărea imediat, după această comasarea, unificare, zeci de hectare de terenuri libere, inclusiv în centrul Chișinăului, cu valori de milioane de dolari. Deja agenții și companiile imobiliare își freacă mâinile și se gândesc că gata, gata, acum terenul acesta este al nostru. Dvs. știți că centrelor de cercetare și universităților li s-au înstrăinat deja zeci de hectare? Veți merge pe terenurile care cândva erau a centrelor științifice, iar acum sunt blocuri locative? Știți că Curtea de Conturi se ocupa cu acest subiect? Când ultima dată ați auzit ca în parlament să fie dezbătut subiectul cum universitățile noastre și învățământul academic a rămas deposedat de proprietăți, la ce prețuri au fost vândute și ce s-a întâmplat cu aceștia bani, dacă ei au mers la cercetare și dezvoltare sau au mers în buzunarul unor oameni?” 

Pentru a fi evitate asemenea scenarii pe viitor, economistul propune ca Parlamentul să aibă un raport al Curții de Conturi privind starea de lucruri a proprietăților centrelor universitare și a institutelor de cercetare, cel puțin o dată la trei ani. În acest fel, patrimoniul acestor instituții va fi protejat. Analistul recomandă ca în lege să fie specificat expres că nici un bun nu va fi înstrăinat în favoarea altor instituții sau a bugetului de stat. Banii trebuie să rămână universităților și institutelor de cercetare, pentru dotarea tehnico-materială și investiții capitale.

Potrivit autorităților, procesul de reorganizare și modernizare a sistemului de învățământ superior din Republica Moldova, ce presupune și transferul studenților, al personalului și patrimoniului universităților comasate ar trebui să fie finalizat până la începutul noului an de studii.