Ce cantitate de struguri mai avem în frigidere

Campania de recoltare a soiurilor târzii de struguri de masă a fost finalizată săptămâna trecută. Potrivit producătorilor, de fapt, aceasta a fost încheiată rapid pe fonul înrăutățirii condițiilor meteorologice.

Din cauza scăderii bruşte a temperaturii din timpul nopții, restul recoltei – struguri din soiul Moldova, care în unele plantaţii au fost lăsați de către producători în câmp în speranța creșterii conținutului de zahăr al boabelor este puțin probabil să fie vânduţi chiar și pentru prelucrare.

Pierderile datorate recoltării târzii sunt mici – în medie, aproximativ 5-7 la sută din roada curentă. Totodată, în opinia reprezentanților asociațiilor viticole, mai puțin de 30 de mii de tone de produse au fost puse la păstrare în frigidere pentru comercializarea lor în noiembrie și lunile de iarnă.

Anterior, reprezentanții Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare au prognozat că cel puțin 35-40 de mii de tone de struguri vor fi puse în frigidere.

Majoritatea produselor recoltate în a doua jumătate a lunii octombrie au fost vândute imediat, în principal pentru export. Acest lucru a fost facilitat, în general, potrivit viticultorilor, de prețurile bune de achiziție oferite de comercianții-exportatori – aproximativ 10-12 lei pentru un kilogram.

La păstrare au fost puși în principal strugurii din soiul Moldova din regiunile de sud și sud-est ale țării. Nivelul conținutului de zahăr în boabe, la finalul campaniei de recoltare, a ajuns în medie la 20-22%.