Ce au în comun strugurii din Moldova cu cei din Uzbekistan?
Unor țări le este greu să se afirme pe plan extern. Atât Moldova, cât și Uzbekistan sunt în căutarea diversificării piețelor de export pentru struguri. Cu atât mai mult, unii specialiști susțin că există oportunități mari pentru acești doi producători mai puțin recunoscuți pe piață, chiar dacă urmează să parcurgă un drum mai lung.
Andriy Yarmak, economist în cadrul Departamentului de Investiții al Organizației Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO) este de părere că Moldova rămâne a fi sursa celor mai accesibili struguri de masă printre cei mai importanți exportatori globali.
Potrivit experților de la EastFruit, una dintre principalele probleme pentru ambele state este însă lipsa soiurilor moderne, cunoscute de consumatorii europeni. Varietatea „Moldova”, atât de populară în țara noastră, este sămânțoasă, în timp ce în Uzbekistan, aproximativ 72% din soiuri sunt la fel. Prin urmare, noii consumatori sunt mai puțin predispuși să le aleagă.
Determinarea Uzbekistanului spre diversificare reprezintă o concurență în creștere pe piața rusă, inclusiv pentru producția turcească, iraniană și indiană.
În prezent, Uzbekistan este al 11-lea cel mai mare exportator mondial de struguri de masă cu un volum de aproximativ 140.000 de tone, iar Moldova se situează pe locul 16, cu aproximativ 80.000 de tone.