Ce așteptări să avem în noul sezon de mere
În acest an, producția de mere în Uniunea Europeană pentru principalele țări producătoare se estimează să scadă până la 11,4 milioane tone, ceea ce constituie cu 3,3 la sută mai puțin decât anul trecut. Despre prognoze s-a discutat la Conferința Prognosfruit, organizată de Asociația Mondială a Merelor și Perelor (WAPA), la Trentino, Italia, unde a participat directorul, ”Moldova Fruct”, Iurie Fală.
Cu toate acestea, recolta din acest an se menține în limitele mediei pentru 3 ani precedenți. În ceea ce privește principalele soiuri, producția de Golden Delicious ar urma să crească cu 11,7%, ajungând la un total de 2,17 milioane tone, iar Gala, al doilea soi ca volum, se așteaptă să crească cu 4,8%, sau la 1,53 milioane tone în total. Pe de altă parte, la soiurile Red Delicious și Idared se așteaptă o scădere de 10% și respectiv 6,1%.
Tendințele europene sunt similare cu cele ale altor țări din emisfera nordică, cum ar fi China, a cărei recoltă de mere va rămâne stabilă la 37,2 milioane de tone, în timp ce SUA se așteaptă la o recoltă de mere de 4,5 milioane de tone (cu 3,6% mai puțin față de anul 2022). De asemenea, se așteaptă ca recolta de mere din India să scadă cu peste 30%, la 1,9 milioane de tone în total.
Prognoza producerii de mere în Moldova arată o creștere de la 446,3 mii tone la 548 mii tone, ceea ce constituie cu 18.56% mai mult în sezonul actual decât în anul 2022. În structura producției globale de mere, din totalul de 548 mii tone, soiul Golden Delicious are poziția de lider cu ponderea de 19%, urmat de Gala cu 13%, Florina și Red Delicious cu câte 7%, Granny Smith – 6%, Jonagold – 4%.