Câți cai au mai rămas în Moldova

 În toamna anului 2018, patru cai sănătoși erau trimiși la abator, după ce fostul proprietar nu și-a mai putut permite să-i întrețină. La aflarea acestei vești, Valeriu Istrati a simțit că e de datoria lui să-i salveze. Astfel, animalele norocoase au ajuns la o fermă specială din satul Rîșcova, raionul Criuleni, unde caii pot duce un trai liniștit, având la dispoziție un grajd, o arenă, precum și o pășune.

„Noi când spunem „fermă de cai” sau „centru de echitație” ne gândim la oameni, e făcut cu oamenii în mijloc, în jurul oamenilor se face bani, agricultură, turism, dar noi în jurul cailor. Noi am văzut că, într-o oarecare măsuri, caii dispar, căci pentru ei nu mai ajunge loc în țară. Asta înseamnă că asta ca și cum oamenii cu nevoi speciale ei nu pot să beneficieze de infrastructura asta, pentru că, elementar, gospodăriile în mare parte au un cal, și ei atunci suferă de singurătate pentru că ele sunt animale de herghelie.”

Valeriu Istrati

Pe timpuri, orice gospodar avea pe lângă casă măcar un cal. Însă odată cu progresul tehnico-științific, numărul acestora a scăzut treptat. Și încă e în continuă scădere. 

„Noi acum pe țară, după Biroul Național de Statistică, avem vreo 20 mii cai în toată țara, iar numărul acestora se micșorează, an de an, cu 3-4 mii. În trei-patru ani, o să fie situația ca în multe țări din Europa, în care nu vor mai fi cai. Eu fiind în domeniul turismului, m-am gândit cumva ca satele să aibă de ce se lega, pentru a promova turismul rural.”

Alături de un animal atât de frumos, puternic dar docil, redescoperim mirosul de aer tare, de iarbă fragedă și atâtea alte senzații pe care orașul nu poate să ni le ofere.

Mai mult, hipismul este recomandat ca terapie în cazul unor afecțiuni medicale, mai ales în rândul copiilor, care empatizează mai bine cu animalele.

„Făcând expediții în multe țări, unul dintre magneții pentru vizitatori sunt animalele sălbatice. Oamenii doresc să vadă ceva viu, peisaje cu câmpii, păduri sunt și ele interesante, dar incomparabile cu viața sălbatică. Pe de o altă parte, noi nu prea avem viață sălbatică în păduri, dar caii sunt animale extraordinar de grațioase, cu toate astea, noi nu vedem în ele potențial și câte un pic le dăm la carne. Atunci ne-am gândit să facem un lucru benefic pentru căluți, dar și pentru sate, ca să fie vizitate.”

Calul a fost ultimul animal domesticit de om. Și astăzi, în lume mai există locuri în care găsești herghelii de cai sălbatici.