Câte Rezervații Naturale au mai rămas în Moldova?
În fiecare zi, ne bucurăm, într-o formă sau alta, de Natură și de beneficiile pe care aceasta ni le aduce. Iar bucuria este cu atât mai mare atunci când vorbim de un moment special așa cum este Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale, sărbătorită în fiecare an la 11 ianuarie.
În Republica Moldova, rezervațiile naturale sunt arii protejate care reprezintă spații naturale, valoroase din punct de vedere științific, destinate păstrării și restabilirii unui sau mai multor componente ale naturii pentru menținerea echilibrului ecologic, transmite Moldpres.
Conform Legii privind fondul ariilor naturale protejate de stat, în ţara noastră sunt înregistrate 63 de rezervații naturale – 51 de rezervații silvice, nouă de plante medicinale și trei mixte.
Printre cele mai importante rezervații naturale din Moldova, considerate monumente ale naturii de importanță internațională, cu varietate mare de peisaje unice, se numără rezervaţiile naturale ştiinţifice „Codri”; „Pădurea Domnească”; „Prutul de Jos”; „Plaiul Fagului”; „Iagorlâc”.
Rezervaţia naturală ştiinţifică „Codri” este cea mai veche rezervaţie din Moldova, fondată în anul 1971, ocupă o suprafaţă de 5177 ha. În rezervaţia „Codri” sunt aproape 1000 de soiuri de plante protejate, adică jumătate din flora, caracteristică pentru R. Moldova.
Rezervaţia naturală ştiinţifică „Pădurea Domnească” a fost fondată în 1993, cu scopul de a păstra zăvoaiele, care cresc pe grindurile fluviatile, pentru protejarea plantelor şi animalelor rare.
Rezervaţia naturală ştiinţifică „Prutul de Jos” a fost fondată în 1991, cu o suprafață de 1691 ha. Aproximativ două treimi din teritoriul rezervaţiei sunt cuprinse de apele lacului Beleu. Restul teritoriului este ocupat de lunca râului. Cercetările au arătat că lacul Beleu poate fi considerat în această rezervaţie un laborator natural ecologic.
Rezervaţia naturală ştiinţifică „Plaiul Fagului” a fost fondată în anul 1991, în scopul protecţiei pădurilor de fagi. Rezervaţia ocupă partea de nord-vest a Codrilor, cu o suprafaţă totală de 5642 ha, dintre care pădurilor le revin 4639 ha.
Rezervaţia naturală ştiinţifică „Iagorlâc” a fost fondată în 1988 şi ocupă 836 ha de teren uscat şi 270 ha – de suprafaţă acvatică.
Rezervaţiile naturale din Republica Moldova au devenit destinaţii importante în circuitul turistic naţional şi internaţional, care anual sunt vizitate, în medie, de peste zece mii de turişti.